Bajraktarević: Zavolite sebe i probajte da se ne bojite sebe u tom životu

Vijesti 27. maj 201922:20 > 22:24
N1

Psihologinja Jasna Bajraktarević gostovala je u Večernjem studiju, kojom prilikom je kazala da ljudima treba edukacija kako biti zadovoljan u životu, te da je zato izabrala temu 'Kako preživjeti život?' za predavanje koje će biti održano 12. juna u Sarajevu.

“Ne u smislu samog preživljavanja, nego načina na koji ćemo život osetiti upravo da počenemo da ga živimo nekako drugačije”, istakla je.

Bajraktarević tvrdi sa se može uživati u životu.

“Ja se nadam da će to ljudi shvatiti i da ne treba da dođu u neke moje godine i shvate da je život jedan i da ga treba živjeti punim plućima svakog dana. Međutim, mi imamo neke navike, neke šablone, koncentrišemo se stalno na ono što nemamo, a nikada na ono što imamo. I onda se desi to – izgubimo ono što imamo i shvatimo da smo bili srećni”, pojasnila je naša gošća.

Smatra da se trebamo smijati, ali ne vještački.

“Ne sa tim da sami sebe ubeđujemo da nam je baš super, nego moramo da probamo da se vratimo tom nekom osjećanju ‘šta ja to u ovom momentu imam pa mi je zaista dobro’. Imam stan, imam posao, imam decu, sve što bude između toga mora da budu neki mali izazovi, ne može da bude sve savršeno”, kazala je.

Pričala je i o anksiozonosti kod djece, kazavši da do njega dolazi zbog stalnog takmičenja.

“Naš obrazovni sistem postao je permanentna kompeticija. Konstantno takmičenje i pritisak da se bude najbolji, da se odgovori zahtevima, da savladamo dva-tri jezika, da savladamo dva-tri instrumenta, da uđemo u sport. Ali znate šta je problem, što svi ti pedagozi, edukatori u sportu, u školu, u muzici, svako dete doživljamo kao nekog ko treba da bude savršen i preuspešan. Mi više nemamo igru u sportu, mi više nemamo muzičku školu radi muzike, mi više nemamo sport radi deteta i sporta, već samo radi uspeha. Opterećenost rezultatom dovodi do toga da smo svi postali anksiozni i svi smo se izgubili. I deca i roditelji”, ispričala je Bajraktarević u razgovoru sa Emelom Burdžović.

Na kraju gostovanja naša gošća je imala i poruku:

“Život vredi živeti i to je najlepša stvar koja nam se dogodila. Zavolite sebe i probajte da se ne bojite sebe u tom životu. Tu smo, gdje smo. Ako ne odlazimo, dajte da svaki dan učinimo najbolje što se može u onome kako se može.”

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad