"Ne vidite nas od dima, zato počujte glas nepušača“

Vijesti 31. maj 201917:26 > 19:15
N1

Šetnjom na ulicama Sarajeva, pod motom "Ne vidite nas od dima, zato počujte glas nepušača“ obilježen je Svjetski dan bez duhanskog dima. Prikupljani su i potpisi za zabranu pušenja na javnim mjestima. Bosna i Hercegovina 2009. godine ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i preuzela obavezu da svoje zakone uskladi sa ovom Konvencijom.

Svjetski dan bez duhanskog dima prilika je da i građani daju svoj doprinos kreiranju boljih zakona u ovoj oblasti. Više od dvije trećine ljudi u BiH prepoznaje potrebu da se djeca i nepušači zaštite od izloženosti duhanskom dimu i podržavaju potpunu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, ističu aktivisti inicijative “Klima Bez Dima”. Današnja šetnja imala je taj cilj.

N1

“Pokušati spriječiti upotrebu cigareta na javnim mjestima, jer to prvo što ugrožava zdravlje pušača, zatim i nekih koji ne koriste cigarete ali su primorani da udišu taj dim jer sjede u tom zatvorenom prostoru”, priča Alisa Šabić, učenica Prve bošnjačke gimnazije.

“Došao sam da podržim ovaj skup, odnosno da se mladi što više edukuju i da ulažu što više u sport odnosno zdrave navike”, kaže Haris Redžović, Medicinska škola Jezero.

Prema podacima inicijative 85 posto djece u BiH izloženo je duhanskom dimu u javnom prostoru, a više od 14 posto mladih od 13 do 15 godina konzumira duhan ili neki proizvod od duhana. 150 miliona KM godišnje ide na troškove posljedica pušenja u BiH.

N1

“Po posljednjim istraživanjima imamo 12,7 posto pušača među školskom djecom 13 do 15 godina, oko 10 posto njih konzumira nargile i druge vrste duhanskih proizvoda, a po nekim istraživanjima iz nevladinog sektora gotovo svaki drugi srednjoškolac potvrđuje iskustvo s konzumacijom nargila”, kaže Aida Ramić Čatak, federalni koordinator za kontrolu duhana.

Granica konzumacije nargila pomjerila se na gotovo 11 godina, a usvajanje Zakona o kontroli duhana omogućilo bi bolju kontrolu nad ekspanzijom nargila barova, naročito u blizini škola. Stručnjaci smatraju da nema dozvoljene granice izloženosti duhanskom dimu i da čak i kratka izloženost nosi rizik.

N1

“Što se tiče uzroka pušenja, ako bismo krenuli od toga do posljedica i završili na posljedicama , one su od posljedica na kardiovaskulrnom sistemu, respiratornom sistemu, porastu broja malignih oboljenja , da ne govorimo o posljedicama po psihičko zdravlje i stvaranju dugotrajne ovisnosti”, kaže Elvedina Žiga, Srednja medicinska škola Sarajevo.

Uprkos ovim upozorenjima, u BiH veoma je mali broj javnih objekata u kojima je pušenje zabranjeno. To znači da je rizik od pasivnog pušenja za sve građane povećan. Novi zakon o kontroli duhana prošao je parlamentarnu proceduru u formi nacrta, a prijedlog zakona sada je prihvatila Vlada FBiH. Kreatori politika sada imaju priliku građanima omogućiti život i zdravlje bez duhanskog dima.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad