Davidović: Evropska komisija neće odstupiti od uslova koji su nam ranije dati

Vijesti 01. jun 201914:59 > 15:02
N1

Možemo li ispuniti uslove iz mišljenja Evropske Komisije - koliko vremena će nam trebati, gdje smo na putu ka Evropskoj uniji, za Novi dan govorio je Igor Davidović, bivši šef misije BiH pri Evropskoj Uniji.

Kako je kazao, Evropska komisija kroz Mišljenje Bosni i Hercegovini nije poručila ništa novo i što već do sada nismo znali.

“Istini za volju, Evropska komisija je ovaj put učinila to u nekomm drugom žargonu, u drugom maniru, drugačijim jezikom, malo više diplomatskim nego ranije. Riječ je o Komisiji koja je sada u odlasku i ne želi u principu na kraju svog mandata postaviti bilo kakvu barijeru, makar ona bila samo retorička, u procesu proširenja. Ostavlja u naslijeđe sljedećoj Komisiji da se time bavi”, kazao je Davidović u razgovoru sa Hanom Sokolović.

Kako je naveo, Federica Mogherini i Johannes Hahn su iznijeli konstatacije koje još uvijek daju neku nadu i prostor da bi moglo doći do proširenja, odnosno pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Evropska komisija neće odstupiti od uslova koji su nam ranije dati”, poručio je naš sagovornik. Više u video prilogu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad