Na Kovačima obilježen Dan šehida: Sjećati se najboljih bosanskih sinova

Vijesti 05. jun 201912:16 > 12:17
N1

Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Programu je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i najviši predstavnici državnih institucija, kao i porodice šehida. Među prisutnima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

“Danas djeca obilaze mezare svojih očeva, koje nisu ni upamtili. Posjetom šehitlucima prisjećamo se naših nevino ubijenih majki i očeva, braće i sestara. Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivnost bosanskog naroda i zemlje BiH”, poručili su okupljeni.

O važnosti današnjeg obilježavanja govorio je i glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib Hadžić.

“Moramo njegovati sjećanje, imati, jeste tužan, ali pozitivan narativ, kako bi generacije koje dolaze poslije, uzimale pouku iz onoga što se desilo u periodu 1992-1995. Ovo šehidsko mezarje na Kovačima i sva druga mezarja, treba da nas podsjećaju na činjenicu da se zlo može desiti u momentu kada to najmanje očekujete i zato trebamo sa svih šehidskih mezarja poslati poruku da ćemo se mi sjećati naših najboljih sinova, naših šehida”, poručio je Hadžić.

Šećo Tarahija bio je na mezaru bratu Aliji, koji je poginuo 1992. godine na Trebeviću.

“Imam ovdje još familije. Dođem svakog Bajrama. Brat je poginuo odmah 1992. na Trebeviću. Moja želja je da se malo više pažnje da ovim šehidima”, rekao je Tarahija.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad