Radnici Željeznica RS-a štrajkom upozorenja traže povećanje plata

Vijesti 07. jun 201911:18 > 11:24
N1

Na željezničkoj stanici u Banjaluci jutros je održan polučasovni štrajk upozorenja kojim su radnici Željeznica Republike Srpske tražili dogovor o zahtjevima za povećanje plata.

Štrajk je održan u svim čvorištima “Željeznica RS-a”, a odluku o tome donijelo je šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri Željeznicama RS-a.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti naveo je da ponovo štrajkom moraju tražiti minimalno povećanje plata radnicima, a da su plate od 2007. godine samo umanjivane.

“Sljedeći korak je organizovanje protesta gdje ćemo pozvati sve nezadovoljne radnike u RS-u, a sigurni smo da ih ima dosta. Mislim da je vrijeme gospodi u politici da se opamete i da shvate da više nema radnika koji moraju raditi za crkavicu jer su našli put ka Evropi i odlaze tamo masovno”, kazao je Marin.

U dosadašnjim pregovorima sa Upravom preduzeća Željeznica RS-a radnicima je obećano povećanje plate u vidu stimulacije uz majsku plate, ali sindikalci traže da stimulacija bude isplaćena i za april, a osim toga nezadovoljni su jer im nije obećano povećanje kakvo su tražili.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS-a rekao je da im je cilj da u Vladi RS-a shvate stanje u Željeznicama RS-a, kako je teško, da ih prime na razgovore i da pokušaju zajedinčki rješiti probleme, da im objasne zašto povećanje plate mora da ide kao stimulacija iako svi znaju kako su loše plate.

“Znam i da je veliki broj ljudi otišao u procesu restrukturiranja, da se povećao obim posla, da se i neke druge radnje rade na Željeznicama”, kazao je Dobraš.

Prema njegovim riječima u Željeznicama RS zaposleno je oko 2.400 radnika od čega njih 750 ima minimalnu platu od 450 KM, a 800 ih prima platu ispod republičkog prosjeka, odnosno manje od 800 KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad