Psiholozi apeluju na medije da zaštite identitet djece-žrtava

Vijesti 07. jun 201912:55 > 12:58
N1

Iz Društva psihologa Republike Srpske (RS) pozvali su medije da budu zaštitnici djece, čiji interes mora da bude priritet prilikom izvještavanja.

Podsjećaju da je, tokom samo jedne sedmice, javnost u tom bh. entitetu i šire, putem medija obavještavana o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

“Veći broj medija (televizije, portali, štampani mediji) je, 3. juna, izvještavao o slučaju ‘podvođenja maloljetnica’, pri tome naglašavajući da se radi o korisnicima usluga jedne od ustanova za socijalnu zaštitu, a potom je 6. juna objavljena vijest o optužbama koje se stavljaju na teret ‘bivšem ministru’, ‘univerzitetskom profesoru’ i ‘pedagogu’ za krivično djelo obljube nad maloljetnom osobom, pri tome naglašavajući relaciju, lokalizaciju i vrstu odnosa između djeteta-žrtve i osumnjičenog. U oba slučaja, medijski izvještaji su samo navodno zaštitili identitet djece-žrtava, a indirektno su otkrili javnosti više informacija o identitetu: lokalitete u kojima djeca borave i žive, uzrast, pol, socijalni status, porodične prilike, čime su direktno prekršili Konvenciju o pravima djece, podstičući njihovu stigmatizaciju i dodatnu traumatizaciju”, upozorava se u saopćenju iz Društva psihologa RS.

Apeluju na medije, stručnu i širu javnost na potpunu zaštitu identiteta i integriteta djetetove ličnosti u medijskom izvještavanju, što čini medij odgovornijim i javnost mu više vjeruje.

“Svaka objavljena informacija o djetetu nanosi nesagledivu štetu njegovom daljem životu i umanjuje šanse za njegov oporavak od traume. Djeca, kao ni odrasli, nikada neće zaboraviti traumu koju su doživjeli i ona će ostati trajno zabilježena u njihovom sjećanju, te vas molimo da je dodatno ne otežavate”, naglašavaju psiholozi.

Kao odgovorni faktori socijalizacije djece, mediji, kako navode, treba da budu prosvjetitelji javnosti, ukazujući na relevantne informacije kao što su načini zaštite djece, apeli roditeljima kako da postupe u slučajevima nasilja nad njihovom djecom i još mnogo drugih za javnost korisnijih informacija.

“Poštovani predstavnici medija u RS edukujte javnost, umjesto da je informišete kroz naslućivanje mogućeg identiteta djeteta. Ne ometajte informacijama istražni postupak. Svaka informacija može da utiče na tok istražnog i sudskog postupka i da našteti ostvarivanju prava djece-žrtava”, naveli su psiholozi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad