Banja Luka: Protest radnika Kosmosa uz iste zahtjeve

Vijesti 03. apr 201513:29 > 13:35
Fena

Više od stotinu radnika banjalučkog "Kosmosa“ i danas je, četvrti put u posljednja dva mjeseca, protestiralo u Banjoj Luci s istim zahtjevom za isplatu 15 plaća te uz zvižduke i izraze negodavanja jer nisu riješeni njihovi problemi.

Uz uzvike „Lopovi, lopovi“ zatražili su da se ispita zašto se radnicima duguju zarade, iako preduzeće ima milionske poslove, ali od toga oni nemaju koristi.  

Predsjednik Štrajkačkog odbora “Kosmosa“ Željko Nikolić, obraćujući se okupljenim radnicima u centru Banje Luke, naglasio je da se „Kosmos“ već duže vrijeme „čerupa“, ali da radnici neće dati svoja radna mjesta.  

Ali, ne možemo raditi bez plaća. Kada pitamo službenike u Vladi RS-a da li bi radili 40 dana bez plaće, kažu da to ne može. A radnik može“, ukazao je Nikolić.  

I on i drugi radnici „Kosmosa“ ponovili su da ne mogu živjeti bez mjesečnih primanja i da više ne vjeruju obećanjima, već samo konkretnim djelima.  

Ukazali su i da imaju snage da se bore za svoja radnička prava i da će proteste nastaviti sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.  

Više ne možemo ovako“, upozorio je Nikolić i ponovio da traže isplatu dviju od 15 zarađenih plaća da prekinu štrajk koji traje od decembra 2014.  

Vlada RS-a je većinski vlasnik “Kosmosa“, čiji radnici traže isplatu plaća od decembra 2013., dnevnica, isplatu dijela plaće za april, maj, juni 2011., juni 2012., uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za posljednjih sedam godina te uplatu zdravstvenog osiguranja.

Fena

I ranije protestne šetnje i okupljanja radnika nisu dali rezultate.  

Zamjeraju upravi preduzeća što nije riješila nijedan problem, te traže od Vlade RS-a da izvrši promjene u rukovođenju ovim nekadašnjim gigantom.  

I današnja radnička protestna šetnja počela je od kapije “Kosmosa“, a nastavili su je do Trga Krajine, a zatim i do Parka “Dr. Mladen Stojanović“.  

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić nedavno je rekao da je resorno ministarstvo dobilo saznanja da je u banjalučkom preduzeću “Kosmos” bilo zloupotreba u transferu novca i plaćanja, zbog čega moraju biti pokrenuti adekvatni postupci.  

Neka nadležni organi odu tamo i neka to ispitaju“, naveo je Đokić i ponovio tvrdnju da će resorno ministarstvo u narednim danima pronaći rješenje da “Kosmos” ne ide u stečaj, već da se dalje reorganizuje i da iskoristi pogodnost koju je izgradio, da ima dobrih poslova i da te poslove naplati.  

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač danas je naveo da MUPRS-a još nije dobio zahtjev za istragu u banjalučkom preduzeću “Kosmos”, a da će, nakon što dobiju informacije koje su najavljene, odlučiti šta dalje u tom predmetu.