Pronađeni posmrtni ostaci još dvije osobe na Igmanu

Vijesti 07. jun 201915:36 > 15:37
Anadolija

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, danas je nastavljena ekshumacija žrtava iz grobnice koja je otkrivena u srijedu. Prema posljednjim informacijama pronađena su tijela još dvije osobe, te je broj do sada pronađenih tijela najmanje 10 žrtava.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, a danas su na lokaciji i predstavnici MMKS i MKCK, u svojstvu članova Operativne grupe za traženje nestalih osoba.

U nastavku ekshumacije na lokalitetu Lokvice-Golo Brdo, na planini Igman, do sada su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 10 osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, pronađeni su ostaci odjeće i osobnih predmeta žrtava, koji bi mogli olakšati proces identifikacije.

Proces izvlačenja tijela iz masovne grobnice je u toku a tijela će biti transportirana u prosekturu u Gradska groblja Visoko, gdje će se nastaviti proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije žrtava.

Također, vrši se dalja pretraga šireg lokaliteta, uz korištenje detektora metala, sa ciljem pronalaženja još posmrtnih ostataka koji bi se mogli nalaziti na navedenom lokalitetu.

Mjesto ekshumacije danas su posjetili i predstavnici Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove MMKS iz Den Haaga, kao i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Prema inicijalnim informacijama, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Donji Hadžići, koji su nestali u ljeto 1992. godine, a za kojima se traga duži vremenski period.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad