Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana odlaze zbog političke nestabilnosti

Vijesti 10. jun 201909:15 > 09:18
N1

Ključni razlozi za odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine su ekonomska i politička nestabilnost, nepovjerenje u institucije, nejednaka prava i institucionalna korupcija, zaključeno je tokom trodnevne konferencije “Emigracije mladih iz zemalja Zapadnog Balkana - rješenja kroz politike”.

Konferencija je okupila lidere i liderice iz svijeta politike iz BiH, Republike Sjeverne Makedonije, Rumunije i Srbije, a domaćin konferencije bio je Nacionalni demokratski institut u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa višestranačkom grupom mladih (Grupa 9) koja je formirana uz podršku NDI-ja, dok je prijatelj konferencije bio Institut za razvoj mladih KULT.

Zaključeno je i da su socijalne politike za mlade, bolje obrazovanje i intenzivnija saradnja sa dijasporom od krucijalne važnosti za kreiranje boljeg ambijenta za život mladih.

Tokom konferencije je predstavljen i nacrt dokumenta koji je izradila Grupa 9, a koji sadrži smjernice ka konkretnim promjenama u oblasti poboljšanja kvalitete života mladih, a koji će uskoro biti upućen i predstavnicima vlasti.

Konferencija je održana od 7. do 9. juna 2019. godine u Hotelu Swissotel u Sarajevu

Gosti konferencije bili su Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske Vesna Pusić te brojni politički predstavnici iz zemalja Zapadnog Balkana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad