Sportske igre mladih ujedinile učenike iz "dvije škole pod jednim krovom"

Vijesti 12. jun 201919:06 > 19:43
N1

Devete sportske igre mladih privući će ove godine blizu 50 hiljada djece u 38 gradova širom Bosne i Hercegovine. Karavan sportskih igara krenuo je danas u Jajcu. Mališani do 15 godina igrat će nogomet, odbojku, košarku, atletiku. S druge strane, sportske igre mladih ruše i barijere i fenomen "Dvije škole pod jednim krovom.

Dvije osnovne škole u Jajcu – pod jednim krovom. “Berta Kučera” i “13. Rujan”. Prvu školu u Jajcu zovu B – bošnjačka, a drugu H – hrvatska, pričaju nam nastavnici. Obje škole danas prazne, učenici svih nacionalnosti na sportskim igrama mladih. Đaci petog razreda OŠ “Berta Kučera” žele u iste učionice sa vršnjacima iz OŠ ”13. Rujan”.

“Družim se sa njima i željela bi da idemo zajedno. Jer ako smo prijatelji od djetinjstva, išli smo i u vrtić zajedno…”, kaže Lamija Alkić, učenica OŠ “Berta Kučera” Jajce.

“(Da li imaš prijatelja i drugara u OŠ ‘13. Rujan’ i da li se družite vi?) Imam i često se družimo kada imamo slobodnog vremena. I ono ko pravi prijatelji se družimo”, dodaje Sanjin Šido, učenik OŠ “Berta Kučera” Jajce.

Identične želje dvanestogodišnjaka iz OŠ “13.Rujan”…

“Za mene sportske igre mladih znače druženje i prijateljstvo. Voljela bi da svi idemo u istu školu i isti razred”, poručuje Lana Vuk.

“Pa za mene druženje sa učenicima OŠ ‘Berta Kučera’ znači da se igram se nekim ko nije iz našeg razreda, a opet mi je prijatelj”, ističe Ivano Marčeta.

Pored različitih učionica, učenici pomenute dvije škole imaju i različite nastavne planove i programe koji su ključni problem fenomena “dvije škole pod jednim krovom” smatra direktor škole Fikret Čančar. Protivnik je razdvajanja djece, ali priča nam da su barijere stvorile obrazovne institucije viših nivoa vlasti.

“Mislim da smo predaleko otišli u pogledu odvojenih nastavnih planova i programa odvojenih škola, odvojenih obrazovnih sistema u cjelosti. I pomalo ovo naslanjanje na ove obrazovne sisteme nama susjednih ili komšijskih država je ostavilo trag u našem obrazovnom sistemu kada ga posmatramo u cjelini”, navodi Čančar.

Međutim i pored segregacije učenici i jedne i druge škole imaju zajedničko zvono, zajedničku salu i igralište. Učiteljica OŠ “13. Rujan” Zrinka Pranjković ističe da su za podjele odgovorne politike viših nivoa vlasti, dok nastavno osoblje i djeca sarađuju.

“Mi smo prošli razne seminare i radionice. To je već dugi niz godina da radimo na tom zajedništvu. Znači to do učitelja nije, do djece nije, to je samo do više vlasti”, tvrdi Pranjković.

Dok vladajuće političke elite ne poduzimaju ništa na najvidljiviji primjer diskriminacije u obrazovanju, podaci OSCE-a iz novembra prošle godine su zastrašujući. Na njihovoj listi nalazi se 28 slučajeva “dvije škole pod jednim krovom”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad