Udruženja i fondacije u FBiH ostvarile dobit u iznosu od 54 miliona KM

Vijesti 18. jun 201922:31 > 22:49
N1

Prema podacima Financijsko-informatičke agencije 2018. godina okončana je sa ukupno 22.952 privrednih društva, uključujući i banke i osiguravajuće kuće, koja su poslovala u FBIH. Bolje su zarađivali nego godinu ranije, vrijednost poslovnih prihoda koju su privredna društva u FBiH ostvarila u 2018. premašila je 49,5 milijardi KM. Raste i broj udruženja udruženja i fondacija u Federaciji BiH.

Na području entiteta Federacija BiH registrovano je 9.209 udruženja i fondacija sa preko 5.230 zaposlenika. Vrijednost njihove imovine je 809 miliona maraka ili kako primjećuje direktor Finansijske-informatičke agecije, Esad Mahmutović, “iako udruženja i fondacije nisu organizacije čija je primarna svrha ostvarivanje dobiti, odnosno, viška prihoda nad rashodima, oko 58 posto udruženja i fondacija ostvarilo je višak prihoda nad rashodima u iznosu od oko 54 milijuna KM.”

Ako se uđe u pregled poslovanja, stvari postaju jasnije. Pa tako Izvozno-kreditna agencija raspolaže najvećom imovinom, vrijednom preko 35 miliona KM; na drugom mjestu je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo, nevladina organizacija ovdašnoj javnosti poznata pod IUS-Internacionalnom univerzitetu čiji je osnivač. Slijedi Agencija za bankarstvo FBiH, Nogometni Savez BiH, Nezavisni operator sistema koji je i prvi po ukupnom prihodu, inače neprofitna kompanija koja upravlja sistemom prijenosa električne energije za koju se prema riječima direktora FIA-e, takodje vežu nelogičnosti.

N1

“Meni je neprirodno da ovakvo jedno pravno lice da bude u kategoriji udruženja, ali nije na meni. Na drugima je u čijoj je ovo nadležnosti”, kazao je Mahmutović.

Kada su u pitanju viškovi prihoda nad rashodima, NVO iz Katara je na prvom mjestu, slijedi Agencija za bankarstvo FBiH, Fondacija Bastor i Udruženje Pomozi.ba.

N1

Posebno zanimljivi su prihodi iz budžeta koje ostvaruju Udruženja i fondacije.

Političke partije (SDA, HDZ, SDP, SBB, DF) su iz budžeta povukle najveći dio novca u 2018. godini., na čelu je SDA sa oko 3 i pol miliona KM.

N1

BH Željeznička javna korporacija čija je svrha da uspostavi institucionalnu saradnju među entitetima dobila je milion maraka, iako imaju tek 15 uposlenih a tu su i vjerske zajednice, ali i nogometni klubovi, te predstavništva stranih nevladinih organizacija.

N1

Kada su u pitanju privredna društva, po ukupnim prihodima dominiraju, Holdina, Bingo, Elektroprivreda BiH. Najveći izvoznici, su ujedno i gubitnici Arcelor Mittal i Aluminij dd Mostar. Prema dobiti, među prvih deset izdvajaju se i Autoceste FBiH, iako je nejasno kako akcize mogu biti iskazane kao dobit, upitali su se FIA-e.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad