U Sarajevu, Zenici i Novom Pazaru dženaza-namaz u odsutnosti Morsiju

Vijesti 19. jun 201909:40 > 09:41
AFP

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas će se, iza podne namaza, klanjati dženaza-namaz u odsutnosti za prvog izabranog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija, koji je preminuo prije dva dana u sudnici u Kairu.

Na području sarajevskog medžlisa dženaza-namaz će se klanjati na tri lokacije i to u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži.

Dženaza-namaz će se klanjati i na području Muftijstva zeničkog.

U novopazarskoj džamiji “Šehid Abdulaziz” Rijaseta Islamske zajednice Srbije iza podne-namaza klanjaće se dženaza-namaz u odsustvu Morsiju.

Kako je najavljeno, dženazu će predvoditi muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad