Sjednica VSTS BiH – od traženja ostavki do prebrojavanja krvnih zrnaca

Vijesti 19. jun 201917:41 > 20:11
N1

Buran je bio prvi dan trodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine. Ponovo je raspravljano o aferi u čijem se središtu objavom navoda online magazina “Žurnal” našao i predsjednik ove institucije. Pominjani su i novi navodi “Žurnala” - o pritužbama 11 tužilaca kantonalnog sarajevskog tužilaštva na određena postupanja tadašnje glavne tužiteljke Dalide Burzić. Sjednicu je obilježilo i izlaganje Gorana Nezirovića koji je zatražio da VSTS podnese kolektivnu ostavku.

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine nije podnio kolektivnu ostavku. Uz ovaj prijedlog Gorana Nezirovića stao je i član Savjeta – Selim Karamehić.

“Pristalica sam da mi svi kompletno podnesemo ostavke, da pošaljemo poruku pravosuđu Bosne i Hercegovine da želimo promjene”, poručio je Karamehić.

Nisu uslijedile ni pojedinačne ostavke članova. I o tome su žustro raspravljali. Potpredsjednica Savjeta Jadranka-Lokmić Misirača bila je spremna na kolektivnu ostavku uz opasku da je niko – bez argumenata – ne može pozivati na individualnu. Svoj stav o ostavkama javnosti je saopštila i druga potpredsjednica Savjeta Ružica Jukić.

“Ničim nisam obogaćena iz ovog Vijeća, naprotiv, dobila sam samo neke neosnovane napade. Da smatram da sam bilo čime doprinijela narušavanju ugleda Vijeća – ja bih sama dala ostavku. Mene ne treba kolega Nezirović pozivati na ostavku, pogotovo što znam da je ovo orkestrirano – tražiti kolektivnu ostavku da bi se riješili pojedinih članova Vijeća koji smetaju, onda me to pogotovo opredjeljuje da ne razmišljam o takvim stvarima”, kazala je Jukić.

Tema rasprave članova Savjeta bilo je i nekoliko uzastopnih pisama, odnosno saopštenja Ružice Jukić. Novinarima je odgovorila da je niko od nadležnih nije kontaktirao da iznese svoja saznanja o postojanju “staklene i gumene sobe za nositelje pravosuđa” – kako je to precizirala u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH.

Raspravljalo se i o jednom drugom pismu – onom u kojem su se četiri člana Savjeta ogradili od onoga što je Jukić saopštila Predsjedništvu BiH. Potpis na pismo stavili su Amila Kunosić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka i Selim Karamehić. Izazvalo je to reakciju članice Savjeta Monike Mijić.

“Ovo je prvi put da su se određeni članovi Vijeća udružili i dali zajedničko saopćenje. Činjenica je da je riječ samo o članovima Vijeća Bošnjacima i u medijima su se pojavili naslovi da je ovo Vijeće podjeljeno po etničkoj liniji”, kazala je Mijić.

“Nas četvoro članova VSTV-a – kao članovi Vijeća, a ne kao pripadnici neke nacije smo dali saopštenje zbog želje da javnost zna da ne dijelimo stavove i mišljenja potpredsjednice Jukić. Mi smo to jasno i precizno naznačili. Nažalost, počelo je prebrojavanje po krvnim zrncima, a ne po sadržini saopštenja”, istakao je Karamehić.

Tokom diskusije o zajedničkom pismu OSCE-a, Ambasade SAD-a i Delagacije EU i BiH koje je ranije upućeno Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, a sadržava određene kritike na rad ove institucije, formirana je komisija koja će sačiniti prijedlog teksta kao odgovor. Sve će biti usaglašeno u petak – trećeg dana zasjedanja VSTS-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad