Helsinški odbor iznenađen najavom Tužilaštva BiH

Vijesti 20. jun 201913:24 > 13:27
Helcommrs.org

Helsinški odbor za ljudska prava iznenađen je najavom Tužilaštva BiH o formiranju predmeta protiv medija i pojedinaca koji javno iznose svoje kritičke stavove u vezi sa radom i odgovornošću najviših pravosudnih institucija, saopćeno je iz tog odbora.

Podsjećaju da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustav BiH u potpunosti garantiraju slobodu govora i mišljenja, te su uvjerenja da nije prihvatljivo da se pravosudne institucije u BiH stavljaju u službu cenzure javne riječi.

“Takođe smatramo da pravosudni organi BiH i zaposleni u njima imaju najveću profesionalnu i moralnu odgovornost da svojim primjerom pokažu da je poštovanje zakona i etičkih standarda za njih neupitno”, rečeno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava

Za demokratski razvoj u Bosni i Hercegovini izuzetno je važno ohrabriti građanske inicijative i aktivizam, koji mogu dati doprinos u izgradnji institucija koje će poštovati vladavinu prava, saopćeno je iz služba za informiranje Helsinškog odbora za ljudska prava.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad