Carmel Agius za N1: Konflikt je još uvijek opipljiv

Vijesti 20. jun 201915:17 > 15:24
N1

Sudac Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove učestvuje na četvrtoj međunarodnoj konferenciji koja se održava u Sarajevu i koja se bavi borbom protiv poricanja genocida, a za N1 je govorio o osuđenim ratnim zločincima koji se danas aktivno bave politikom, negiranju genocida, ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću kao i ulozi MKSJ u prihvatanju istine i izgradnji budućnost.

N1: Počnimo sa glavnom temom konferencije – poricanjem genocida. Da li činjenica da je poricanje genocida u Srebrenici široko prisutna u javnosti naše zemlje i Srbije lupućuje na to da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i mehanizam nisu uspjeli poslati jasnu poruku? Pojedinci su osuđeni za ovaj ratni zločin – ali je li ideja bila osuđena na jednak način?

“Upravo je suprotno po mom mišljenju. Mislim da su negiranje i reviozionizam povremeno jači jer su rezultat presuda MKSJ – da nije bilo MKSJ, da nije bilo procesa vezano za događaje u Srebrenici mislim da bi glas onih koji to poriču bio manji. Svaki put kada su počinioci, odnosno oni koji ih podržavaju dovedeni na stub srama onda i njihov osjećaj krivice dolazi do izražaja – onda moraju pokušati sahraniti svoju krivnju i istinu”, odgovara sudija Agius.

N1: Šta biste Vi, sudija Agius, rekli visokim političkim dužnosnicima ovih zemalja – uključujući i sadašnjeg predsjednika bh. Predsjedništvo Milorad Dodik, srbijanska premijerka Ana Brnabić – ako bi sjedili ovako – preko puta Vas i rekli vam da se genocid u Srebrenici nije dogodio?

“To je potpuno fer pitanje. Ali nefer je jer me moja uloga ograničava u onome što mogu reći. Javno, ne mogu izgovoriti to. Osim da ja imam dužnost, kao predsjednik Mehanizma da branim istinu. Imam dužnost kao osoba koja je odgovorna za Mehanizam i za institucije koje je kreiralo Vijeće sigurnosti da utvrdim šta se to desili u Srebrenici i tako moram osuditi bilo koji pokušaj negiranja presuda koje smo napravili. Kada to radim, ne dajem nikakve političke izjave. Kada to radim – govorim ono što mogu reći u okviru dužnosti. Ako se licem u lice sastajem s političarima iz svih grupa onda mi se pruža prilika da razgovaram o onome što mislim, naravno pod uvjetom da mogu vjerovati tom političaru i namjeri da razmjenjuju mišljenja, a ne da meni pokušavaju imputirati neko političko uplitanje”, navodi Agius.

N1: Kako komentirate činjenicu da pojedinci koji su osuđeni za ratne zločince, koji su odslužili izrečene zatvorske kazne, još uvijek imaju priliku i često javnu podršku da budu na visokim političkim funkcijama u BiH i Srbiji, takođe?

“To je domaći problem – mi možemo nešto glasno reći, moja uloga je predsjednik Mehanizma ali tužilac je možda u bolojoj poziciji da govori o ovakvim stvarima. Svaki put kad se obratimo Vijeću sigurnosti onda se i on i ja bavimo tim pitanjima. Jutros ste na konferenciji mogli čuti tužioca kako izražava negodovanje time što osuđena vojna lica danas predavaju u vojnim akademijama. To je zaista sramota. Ali znate – to je proces odrastanja. Konflikt, bez obzira što se desio prije 25 godina i više, on je još uvijek o pipljiv. Tu su emocije, ponosa, bol zbog poraza, bol uzrokovana smrću, patnjama – mora se živjeti s tim i loše stvari se ne smiju više dešavati. Ali dok se loše stvari dešavaju i dalje, to znači da dobra volja ljudi koji trebaju voditi ovu zemlju naprijed nedostaje. Odnosno, nedostaje ozbiljnosti u toj volji. Mislim da nema ozbiljnih napora da se ova zemlja pokrene naprijed ako će se ovakve stvari dešavati”, tvrdi predsjednik Mehanizma, Carmel Agius.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad