Samo izraelska televizija dobila dozvolu da snima Morsijev mezar

Vijesti 21. jun 201914:03 > 14:04
Anadolija

Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhammed Morsi u ponedjeljak je umro u sudnici u Kairu, a već idućeg dana u ranim jutarnjim satima je sahranjen. Egipatske vlasti, koje medijima nisu dozvolile pristup mezarju, to su dozvolile samo izraelskoj televiziji KAN.

Morsi je rano ujutro, 18. juna, sahranjen u blizini Kaira, a njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovali su samo porodica i advokati. Interesantno je da medijima nije dozvoljeno da snime mezarje, izuzev novinara izraelske televizije KAN Roija Kaisa.

Morsi je sahranjen na mezarju u četvrti Nasr, na sjeveroistoku Kaira, na kojem su ranije sahranjivani uglednici i sljedbenici Muslimanske braće. Na pomenutoj lokaciji poduzete su visoke mjere sigurnosti i zabranjen je pristup medijima, no novinar izraelskog KAN-a je obavio javljanje za televiziju na hebrejskom jeziku.

Kaisa niko nije ometao da se praktično seta kroz mezarje, a nakon toga je nastavio snimanje i na ulicama Kaira. U svom javljanju, rekao je sljedeće:

“Velika drama, koja je nastala Morsijevom smrću u kavezu sudnice u Kairu, a potom pokopan u zoru pod visokim mjerama sigurnosti, ne osjeti se na ulicama Egipta. Kao da se ništa nije dogodilo.”

Dalje je naveo kako smrt Morsija nije zauzela značajno mjesto u egipatskim medijima, te kako se o njemu u medijima govori kao o opasnoj osobi. Kais, listajući štampu u jednom od restorana u Kairu, ističe:

“Uopće nema riječi o Morsijevoj smrti”.

Navodi također kako građani Egipta nisu željeli govoriti za izraelsku televiziju. Tvrdi kako reakcije na smrt Morsija postoje samo na društvenim mrežama, te kako tom vrstom komentara upravljaju aktivisti Muslimanske braće.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.

Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u ponedjeljak u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad