Resić: BiH jedna od vodećih po broju pacijenata na dijalizi

Vijesti 06. apr 201512:18 > 12:24
N1

Od 22. do 25. aprila u Sarajevu će biti održan 4. Kongres nefrologa i 5. Skup nefrološko pedijatrijske radne grupe jugoistočne Europe. Gošća Novog dana bila je prof.dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu KCUS i predsjednica Udruženja nefrologa u BIH.

Program ovogodišnjeg kongresa uključiće plenarne sesije, glavni simpozijum, oralne i poster prezentacije na kojima će 70 pozvanih i renomiranih nacionalnih i internacionalnih predavača predavati i diskutovati o glavnim temama iz ove oblasti. Očekuje se učešće oko 300 stručnjaka iz cijelog regiona.

Udruženje nefrologa BiH izuzetno ima dobru regionalnu saradnju i kongres se održava pod okriljem evropskog i svjetskog Udruženja nefrologa. Na kongresu će biti predavači i stručnjaci iz regiona i svijeta. Ovo je jedan od najbitnijih skupova u regiji ove godine”, rekla je prof. dr. Resić.

Resić je kazala da se u posljednjih nekoliko godina nalazimo u raznim tijelima evropskih i svjetskih organizacija, te da je jako značajna saradnja kolega iz regiona.

Imamo značajna saradnju s kolegama iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore kako bi unaprijedili. BiH u polju transplatacije ne zauzima značajno mjesto“, kazala je predsjednica Udruženja nefrologa u BiH.

Nedavno je stvorena ideja kako bi se poboljšao proces transplatacija u Makedoniji, Srbiji i BiH.

Kako je formiran Transplantni centar u FBiH prošle godine smo imali 21 transplantaciju. BiH je jedna od vodećih zemalja s pacijentima na dijalizi, ima ih oko 3000. A Hrvatske je bitno smanjila tu listu.”

Mislim da region ide u pravcu da svaka zemlja postane član Eurotransplantna. Hrvatska i Slovenija su članice, a FBiH ima dobru saradnju s Hrvatskom. Što se tiče liječenja dijaliznih pacijenata radi se po svjetskim standardima.”

Svjetsko udruženje nefrologa obilježava Svjetski dan bubrega i daje se akcenat na prevenciju bubrežnih bolesti. Hrvatska je imala široke programe, a mi smo konkretno u Kantonu Sarajevo imali program s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu. Kod nas se dijalizna situacija mijenja, pacijenti su sve stariji.

Na pitanje šta je preventiva i kako sačuvati bubrege, doktorica Resić je dala savjet: “Rizične grupe pacijenata, s dijabetesom i visokim pritiskom, te stariji od 65 godina trebaju jednom godišnje obaviti pregled bubrega.”