Sretku Paviću 13 godina za zločin u Prijedoru

Vijesti 24. jun 201911:04 > 11:08
Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sretka Pavića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u ubistvu pet civila u selu Rizvanovići.

Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini jula 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekat pored punkta u Rizvanovićima.

Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubistava rekao: “Zbog ovakvih je Crni poginuo”.

Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona bio svjestan širokog i sistematskog napada na nesrpsko stanovništvo.

Predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho podsjetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz porodice Čaušević, te kako je čuo rafale.

Kreho je kazala da svjedoci Odbrane, uključujući i optuženog, nisu doveli u sumnju dokaze o učešću optuženog u ubistvima.

Paviću su određene mjere zabrane putovanja, te je naloženo oduzimanje putnih isprava.

Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba, javlja BIRN.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad