Bosić za N1: Sjednica unaprijed osuđena na propast

Vijesti 24. jun 201916:59 > 17:02
N1

Danas sam u putu saznao da su Čović i Špirić dali saopštenje da se protive sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. To je bilo za očekivati, na neki način sjednica je unaprijed bila osuđena na propast - kazao je to Mladen Bosić uoči zakazane sjednice čije je održavanje upitno budući da delegati SNSD-a razmišljaju o dolasku - a gdje se trebaju odabrati predstavnici BiH u Parlamentu Vijeća Evrope.

“SNSD ne odustaje od blokade funkcionisanja Parlamenta tražeći da se formira Vijeće ministara. Danas je počelo zasijedanje u Strazburu koje traje pet dana. I da se delegacija izglasa – ona bi bila nevažeća dok je ne potvrdi Predstavnički dom. Ovo ljetno vrijeme je izgubljeno što se toga tiče”, rekao je za N1 Mladen Bosić.

On je pojasnio da pet poslanika može da zatraži hitnu sjednicu, a rekao je da je Asim Sarajlić potpisao zahtjev u ime Kluba Bošnjaka.

“Uvijek je bila praksa da potpisuju delegati, ovaj put nema tih pet potpisa. To je možda igranka unutar Kluba. Asim Sarajlić je u zahtjevu potpisao, Izetbegović sam odlučuje da zakaže sjednicu. Poziv je važeći, a čuo sam od SNSD-a da je samo jedan potpis. To su formalne stvari”, kazao je.

“Na svaki način se blokira funkcionisanje institucija Parlamenta BiH. Uslovljavanja oko formiranja novog Savjeta ministara su otišla daleko da su zakovala situaciju”, kazao je za N1 gostujući u emisiji Dan uživo.

Koliko je SDA kriva za ovu situaciju?

“Oni su formirali koaliciju, na osnovu većine su izabrana dva Kolegija u Domu naroda i Predstavničkom domu. Sjede u foteljama. Praksa je bila da se dogovara Kolegij i Vijeće ministara. Ubijeđen sam da su oni izdogovarali sve – ali onda su nastale blokade za nečim više”, rekao je – pa pojasnio:

“Sa bošnjačke strane – zahtjev za slanje Godišnjeg nacionalnog programa, sa strane Hrvata – promjena Izbornog zakona, od strane SNSD-a formiranje Vijeća ministara.”

On je istakao da bi delegati i poslanici vrlo rado dolazili na sjednice Parlamenta BiH – jer je prevelik pritisak javnosti.

“Ali, radi se o odlukama lidera, Dodika, Izetbegovića i Čovića – pa poslanici ne mogu ništa da rade”.

O tome kolika je šteta za BiH što neće imati delegaciju unutar Parlamenta Vijeća Evrope i kakva je praksa izbora – kazao je.

“Oba doma moraju da usvoje delegaciju, uvijek je bila praksa da se prijedlog delegacije usaglasi na Kolegiju oba Doma. Da ne bude da jedan ne bi jedne, drugi ne bi druge. Mora postojati jedinstvena većina u oba Doma”, kazao je.

“Savjet Evrope je najstarija institucija koja se brine o ljudskim pravima. U krizi je posljednjih godina. Rusija se povlači iz Savjeta Evrope zbog krize u Ukrajini, unutrašnji skandali oko smjena – sve je to oslabilo njihov utjecaj. Naše učešće nije odlučujuće, delegacije se formiraju prema populaciji zemlje. Mi imamo pet delegata od nekih 450. Šaljete poruku da ne pripadate zajednici da ste u problemu, ne možete da oformite delegaciju, Parlament. Šaljete negativnu sliku”, poručio je.

Prema njegovom mišljenju lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a “igraju igru prebacivanja krivice”.

“Njih trojica su dugo u politici. Niko nije mogao ni očekivati drugačiju igru. Dopk se mentalitet politike ne promijeni – uvijek možete očekivati ovakvu situaciju. Ovo je neka vrsta samodestrukcije”, dodao je.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad