Bill Carter za N1 o svom dolasku u Sarajevo, koncertu U2, pjesmi "Miss Sarajevo"

Vijesti 28. jun 201916:46 > 17:11
N1

Bill Carter je u ratnom Sarajevu 1993. počeo snimati život Sarajlija, amaterski i neplanirano. Kazao je "Sarajevo je meni više dalo, nego što sam ja ikada mogao pružiti Sarajevu!". Za Dan uživo počasni građanin Sarajeva, inicijator koncerta U2 benda u ratu Bill Carter govorio je o ovom koncertu, pjesmi "Miss Sarajevo" te o svom životu i dolasku u glavni grad BiH.

U svojoj knjizi objasnio je kako je došao u Sarajevo 1993. godine. Na pitanje šta ga je ponukalo da dođe u Sarajevu, uprkos odgovaranju prijatelja i teškom psihičkom stanju u kom se nalazio, Carter odgovara:

“Bio sam emotivno, psihološki, duhovno nepripremljen da dođem u Sarajevo. Moje srce je bilo slomljeno, zato mi je prijatelj rekao nemoj dolaziti ovdje. U njegovoj glavi to bi bilo nešto glupo i upravo sam to uradio. Na neki način sam bio zaista spreman da budem u Sarajevu jer ste svi ovdje prolazili kroz teške stvari i nekako smo se tu uklopili i jedni i drugi.”

Bill Carter dodaje kako nije želio pričati o svojoj žalosti jer su ljudi u Sarajevu bili već žalosni, kako kaže, “bilo bi smiješno da sam pričao”. Deset godina nakon odlaska, Carter je ponovo u Sarajevu i ističe da je dolazak emotivno iskustvo:

“Zaista se sjajno provodimo u Sarajevu, ali također moji prijatelji žele da razgovaraju sa mnom, sa mojom suprugom, djecom, tako da je jako emotivno za mene.”

“Za mene toliko puno znači Sarajevo”, dodaje Carter.

Ipsričao je kako je došlo do toga da U2 svira u ratnom Sarajevu:

“Rekao sam moramo uraditi nešto radikalno, Bono je rekao ‘Ja ću otići tamo i odsvirati nešto’ a ja sam rekao to bi bilo radikalno, ali može biti problema sa zračnim prometom i sl. U menadžmentu su bili jako preplašeni da Bono dođe ovdje, da dođe u Sarajevo ali svi umjetnici iz U2 su željeli da nešto urade.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad