Čaušević zatražio izuzeće tužioca Čampare

Vijesti 06. apr 201520:38 > 20:41
N1

Haris Čaušević, optužen za teroristički napad na Policijsku upravu (PU) Bugojno 27. juna 2010. godine, zatražio je danas, u nastavku pretresa koji se vodi protiv njega pred sudskim Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, izuzeće tužioca Dubravka Čampare, čiji brat je imenovan za ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Čaušević smatra da je to nova okolnost kada je riječ o ispitivanju svjedoka, vještaka koji rade u toj instituciji, čiji će šef biti Čamparin brat.  

“Na ovaj način je tužilac Čampara u sukobu interesa. Vi možete nastaviti postupak, ali ja tražim njegovo izuzeće”, rekao je Čaušević.  

Mediji javljaju da je nakon toga u sudnici pregledan video-iskaz koji je svjedok Mustafa Zukanović, policajac zaposlen u PU Bugojno, dao 17. i 24. maja 2011. godine kada je opisao kritični događaj i napad na PU Bugojno.  

Zukanović je rekao da je u trenutku eksplozije bio u svom stanu i detaljno opisao trenutak Čauševićevog hapšenja za koje je tada naveo da je bilo nasilno i da je jednom prilikom pretukao konobara u bugojanskom internet klubu.

U iskazu datom prije skoro četiri godine Zukanović je rekao da je dolaskom u PU nakon eksplozije u zgradi zatekao Muamera Karadžu, pomoćnika komandira za kriminalitet, koji mu je rekao da je osumnjičena osoba za eksploziju najvjerovatnije Oks.  

On je potvrdio da je zatekao tijelo kolege Tarika Ljubuškića i ukazivanje pomoći policajki Edini Hindić.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Zukanović je rekao da je Karadžu sreo ispred zgrade i da je saznanja o osumnjičenoj osobi dobio od policajaca Alvira Josipa i Branka Arežine.  

Kolegicu Hindić je, kako je rekao, vidio na stolu u Domu zdravlja kako joj se ukazuje pomoć.  

Zbog dilema u izjavama datim ranije i danas intervenisao je predsjedavajući Vijeća sudija Tihomir Lukes, koji je pitao Zukanovića da li je Karadžu nakon eksplozije zatekao u zgradi ili ispred nje, na što je Zukanović odgovorio “da se ne sjeća” i da je “to bio stres”.

Svjedoku je na kraju pretresa pitanja postavio i Čaušević koji ga je upitao od koga je dobio informaciju da se traži druga osumnjičena osoba budući da je, kako je rekao, Zukanović u ranijem iskazu rekao da je to čuo od njega, a da je danas naveo da je to čuo od policije.  

Čaušević je potom rekao da ovaj svjedok ne govori istinu i ponovio da je od Zukanovića dobio batine i da mu je letvom polomio nogu.

“Ja i ovaj svjedok smo u sukobu do sudnjeg dana. On želi da se ja ne nađem na slobodi i da ga ne bi tužio za odštetu što ću i uraditi”, istakao je Čaušević.

Suđenje će biti nastavljeno u petak, 10. aprila.