Ajvatovica: Mjesto gdje priroda diše, a duša se ispuni vjerom i nadom

Vijesti 30. jun 201920:32 > 20:34
Fena

Vruće i sparno vrijeme nije zasmetalo mnogim vjernicima da dođu u Prusac kod Donjeg Vakufa, kako bi prisustvovali centralnom događaju u programu obilježavanja 509. „Dana Ajvatovice“.

Među njima je bio 73-godišnji Bećir Alić iz Konjević Polja, koji je najveće dovište muslimana u Evropi posjetio četvrti put. 

“Za mene je ovo nešto veliko, veličanstveno. Dolazit ću dok sam živ, a kada ne budem mogao jahati konja, naći ću načina, samo da se održi tradicija. Penzioner sam, imam šestero djece i svi su u Švicarskoj. Volio bih da su i oni došli, jer ovo vrijedi vidjeti i doživjeti”, kazao je.

U grupi konjanika koja je stigla u Prusac iz pravca Srebrenice i Zvornika bio je Avdo Mehmedović.

“U Memorijalnom centru u Potočarima klanjali smo u petak džumu i navečer krenuli jašući trinaest konja za Ajvatovicu. Jučer smo stigli u Donji Vakuf, a sinoć oko sedam sati u Prusac. Žao mi je što nemamo veću podršku, i što nas danas ovdje nije više”, kaže.

Bišćanka Mejrema Hodžić peti put posjećuje Ajvatovicu, a nada se da će to činiti i ubuduće.

“Sve je predivno. Prošle godine smo pješice došli do ovog mjesta, i bilo je veoma naporno. Zato smo, ovaj put, odlučili da dođemo autom. Riječima se ne može opisati ono što osjećam u ovom trenutku”, kazala je.

Semin Kaniža je došao iz Austrije u rodni Prusac, jer nije želio propustiti jedan od najznačajnijih događaja za njega u godini.

Ostavio je, veli, sve obaveze da bi bio na Ajvatovici sa svojom rodbinom i prijateljima.

“Ajvatovicu sam zavolio još kao dijete, i ona će imati uvijek posebno mjesto u mom srcu. Lijepo je biti dio jedne tradicije, koju trebaju njegovati i sve naredne generacije”, dodao je.

Mediha Čordaklija iz Sarajeva kaže da je o Ajvatovici do sada sve čula, i da nije prvi put prošla kroz Ajvaz-dedinu stijenu.

“Lijepo je, organizacija je dobra, program kvalitetan. Nadam se da ćemo svi biti zdravi, i da ćemo opet doći”, kazala je.  

Svoj današnji dolazak na Ajvatovicu pamtit će i Omer Mahovčić iz Lukavca, koji je prvi put u Pruscu.

“Za ovo dovište sam i ranije čuo, ali nisam imao priliku da dođem. Sada sam penzioner, imam više vremena i mogu da dolazim”, ističe.

Njegov komšija i prijatelj Džemal Osmić je na poseban način opisao svoj boravak na Ajvatovici.

“Čovjek ovdje ima takav osjećaj da sve diše, priroda, zrak…Dok je hodža učio, sve okolo je zvonilo, ni ptice se nisu čule, srce je nekako zaigralo, a duša se napunila vjerom i nadom u bolje”, kazao je. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad