Konferencija na Jahorini: Građani i privreda trebaju stabilan gasni sektor

Vijesti 02. jul 201916:51 > 16:54
N1

“Građani i privreda trebaju stabilan gasni sektor, a da bismo ga imali neophodan nam je usaglašen zakonodavni i regulatorni okvir. Nacrt državnog zakona o gasu koji već duže vrijeme čeka na usvajanje omogućava implementaciju bilo koje od opcija za utvrđivanje tarifa i regulisanje transporta prirodnog gasa koje su predstavljene tokom dvodnevne konferencije “Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini“ koja je održana na Jahorini.

Veoma je važno da se pored zakona radi i na izradi podzakonskih akata koji će detaljno utvrditi strukturu sektora gasa u Bosni i Hercegovini” , istakao je Ognjen Marković, direktor USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije. Konferencija održana pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, okupila je ključne aktere energetskog sektora iz Bosne i Hercegovine i regije.

Projekat «Investiranje u sektor energije» (USAID EIA) pokrenut je s misijom podrške razvoja energetskog sektora u BiH koji ima ključni značaj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. U okviru projekta, do sada su realizirani događaji od vitalnog značaja za reformu energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, a jedan od njih je i Energetski samit koji se već pet godina održava u Neumu.

Naglašavajući da je nakon dužeg zatišja u gasnom sektoru konačno ponovo inicirana diskusija među svim akterima u sektoru, Ognjen Marković je naveo da su određena međusobna pitanja razjašnjena i da je sada kreirana atmosfera koja može dovesti do pozitivnih promjena. “U proteklih godinu dana USAID projekat Investiranje u sektor energije napravio je 12 izvještaja koji tretiraju gasni sektor. Vjerujem da će oni kada ih kompiliramo u jedan dokument zajedno sa preporukama biti dobra osnova za reformu sektora“, kazao je Marković te dodao da je optimista i da očekuje pozitivan iskorak kada je u pitanju razvoj gasnog sektora.

Na kraju konferencije je još jednom ponovljeno da Bosna i Hercegovina trenutno ima samo jedan izvor snabdijevanja prirodnim gasom i da mora učiniti napore da obezbijedi alternativne izvore kako građani i privreda ne bi ostali bez ovog važnog energenta.

Kompletan sadržaj konferencije može se pregledati putem USAID YouTube kanala.

N1
N1
N1
N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad