Kristina Ljevak za N1: Sporna politička praksa dodjele pozicija na TVSA

Vijesti 04. jul 201916:59 > 19:29
N1

Naša stranka predložila je Kristinu Ljevak za nestranačkog v.d. direktora TV Sarajevo. Nakon toga nastaju mnoge kontroverze oko njenog imenovanja i to zbog imena i LGBT aktivizma. Novinarka, a odnedavno i v.d. direktorica TVSA za Dan uživo govorila je o tim kontroverzama, te o onome što njoj smeta u imenovanju ostatka rukovodstva ove televizije.

Za Kristinu Ljevak sporna je politička praksa dodjeljivanja pozicija u rukovodstvu TVSA:

“Ta praksa je sporna kada govorimo generalno o javnim preduzećima, posebno o javnoj televiziji. Ja sam mislila da mojim izborom kao nestranačkoj ličnosti opravdavaju opredjeljenje glasača i glasačica. Mislila sam da moje djelovanje i rad podrazumijeva kreiranje cijelog tima i vrha koji nije politički. Kada je gospodin Zlatar bio direktor televizije, Amir Zukić bio je nestranački, profesionalni kadar i to su bile najuspješnije godine TV Sarajevo. Gospodin Zlatar je insistirao na tome da angažuje profesionalca i nestranačku osobu na poziciju direktora, ja sam imala iluziju da će se isto to desiti.”

Reference Kristine Ljevak za ovaj posao nisu uzete u obzir zbog imena i prezimena ali i LGBT aktivizma kako je kazala, no u ovom momentu njene kompetencije su ono što je potrebno:

“Mislim da je u ovim okolnostima nužno da dođe osoba iz struke. Drugačije je kada pravnik ili ekonomista u pola 9 ujutru zatekne prazan desk ili samo jednu osobu a drugačije je kada novinar u pola 9 ujutru zatekne prazan desk. U postojećem okviru je bilo nužno da dođe neko iz struke. Moje suštinske reference su dosljednost profesionalnim stnadardima.”

Istakla je kako je problem TV SA što je “oglasna kutija za određenu političku partiju”, te se nadala da će to biti problem koji treba rješavati:

“Kada sam prihvatila ponudu za v.d. imenovanje znala sam, odnosno pretpostavjala šta me čeka i fokusirala sam se na taj dio. Bilo mi je važno da zbog narušenog imidža kuće osmislim strategiju kako prevazići prvi talas problema. Isključivo sam se fokusirala na probleme koji me čekaju na TV Sarajevo, to se ispostavilo kao manji problem.”

Kazala je kako Naša stranka nije očekivala političku pristrasnost u njenom radu, no problem je nastao kada je shvatila da će politika odlučivati o izvršnom direktoru programa.

“Nadzorni odbor donosi odluku o generalnom i izvršnim direktorima, moja je samo moralana odluka da li ću pristati da radim sa nekim ko je kompromitovan ili nije”, rekla je Ljevak.

Potcrtala je kako je za nju sporan program koji je emitovan u periodu kada je za dio menadžmenta kako je kazala bilo utvrđeno da su radili nezakonite radnje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad