Crnadak o nedolasku Kosova i Albanije: Šta se desilo između subote i nedjelje?

Vijesti 08. jul 201912:59 > 13:00
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jedan je od učesnika sastanka ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja tom regionalnom inicijativom. Govorio je o nedolasku delegacija Kosova i Albanije.

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predsjedavao je 8. jula 2019. godine sastankom ministara vanjskih poslova učesnika Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu. Sastanak je održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om i prethodi Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na nivou predsjednika 9. jula 2019. godine na Jahorini, kojim će se okončati bosanskohercegovačko predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Kazao je da se govorilo o pristupanju EU zemalja koje tamo nisu, ali i o što boljem povezivanju i saradnji zemalja u regionu.

“Ova druga tema je znatno oštećena sa bojkotom od strane Prištine i podrške koju je tome dala Tirana. To je potpuno pogrešno. Svi koji su danas to komentarisali rekli su da je pogrešno i da su svi trebali da budu za stolom. Podsjećam da smo od novembra izloženi sankcijama od strane Prištine. Uprkos tome uputili smo poziv, bili spremni da budemo dobri domaćini”, kazao je Crnadak.

VEZANE VIJESTI

Odluku Kosova i Albanije opisao je kao težak udarac za saradnju u regionu.

“Napravili su sebi objektivno probleme i prije nego su preuzeli predsjedavanje. Ja se opet nadam da ćemo nekako u narednom periodu da stvari vratimo tamo gdje su bile, da se ukinu te takse i da svi dođemo za stol da pričamo. Mi nismo ovo ničim inicirali. Priština je imala namjeru da učestvuje na ministarskom sastanku. Bila je namjera da dođu. Šta se desilo između subote i nedjelje ujutro, šta je u toj noći prelomilo delegaciju Bedžeta Pacolija da ne dođe, to ne znam. Imali smo zahtjev za vizu na bazi našeg poziva. Izdali smo vizu i nakon toga smo dobili otkaz”.

Kosovske takse BiH opisao je kao anticivilizacijske i antievropske.

“BiH to može da gleda kao sankcije, a ne takse. Nadam se da će biti razuma u regiji”, naveo je.

Tokom svog jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizovala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u Jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji.

Domaćin ministarskog sastanka SEECP-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u svom obraćanju skrenuo pažnju na značaj Jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta. Istakao je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet.

Ministar Crnadak je naglasio značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturalnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima. To je preduslov za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije. Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za Jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta.

Učesnici sastanka su prihvatili prijedlog teksta Deklaracije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (South-East European Cooperation Process – SEECP), koju će usvojiti učesnici Samita.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad