Obilježavanje godišnjice genocida i u Beogradu

Vijesti 09. jul 201913:39 > 13:40
Kontrapress

U okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku umjetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizuju aktivnosti u Beogradu.

Ulična akcija Žena u crnom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” održat će se u srijedu 10. jula od 19:30 do 20:30, na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici (kod Parka nesvrstanih zemalja).

Skup paljenje svijeća “Sjećamo se žrtava genocida u Srebrenici” koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, održat će se u četvrtak 11. jula od 19:00 do 20:00 kod parka između Predsjedništva i Skupštine grada.

Uvod u predstavu: “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji bit će odigran u četvrtak 11. jula, u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, sa početkom u 20:00.

Genocid u Srebrenici je najveći zločin počinjen nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je izvršenog genocida budući da je Srbija pružala političku, vojnu, logističku, kao i finansijsku pomoć Vojsci Republike Srpske.

Država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da spriječe genocid u Srebrenici.

Nizom presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) van razumne sumnje, dokazana je individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta Velike Srbije, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta.

Sramna i porazna činjenica da nijedan od zvaničnika Republike Srbije od 1995. godine do danas nije Srebrenicu okarakterisao kao genocid, što potvrđuje kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Državnoj politici negiranja genocida najviše doprinosi kontinuirano odbijanje aktuelnog predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da zločin u Srebrenici imenuju genocidom, u čemu ih slijede ne samo političari i političarke vladajuće koalicije, nego i značajan dio opozicionih političara i političarki.

Za državne institucije Srbije genocid u Srebrenci je zabranjena riječ, a u režimskim medijima za negatore genocida neograničeni su sloboda i javni prostor, dok pred sudovima u Srbiji nije donijeta nijedna presuda u kojoj je zločin u Srebrenici kvalifikovan kao genocid. Ukratko, Srbija je država ne samo organizovanog zaborava zločina, brisanja tragova počinjenih zločina, već opstaje i ideologija koja je omogućila državno organizovani zločin – genocid.

U cijelom svijetu, posebno u državama i institucijama Evropske Unije kao i Savjeta Evrope, 11. jul obilježava se kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Najvažnije međuvladine evropske institucije zahtjevaju da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično djelo, jer je to vrijeđanje i ponižavanje žrtava, ugrožavanje mira i bezbjednosti prvenstveno građana/nki BiH, kao i cijele regije. Na sve te zahtjeve i apele država Srbija ostaje slijepa i gluva, čime potvrđuje jaku sponu između ideologije zločina i sadašnjih vlasti Srbije, kontinuitet moralnih i kulturnih obrazaca sa režimom pod kojim je izvršen genocid.

Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahtjevaju da.

 – Država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice;
  – Da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju  Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava;
  – Da predsjednik i premijerka Srbije i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u BiH i šire;
  – Da se prestane sa veličanjem i rehabilitacijom osuđenih ratnih zločinaca;
  – Da se negiranje genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično djelo, bez ograničavajućih kriterijuma;
  – Da javne politike koje Srbija kreira i unaprijeđuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju namjeru kažnjavanja ratnih zločina;
  – Da da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici u Republici Srbiji.

Poručeno je kako će Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji  11. jula iskazati solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivistkinja i aktivista na dženazu u Srebrenicu, gdje ćemo, zajedno sa porodicama žrtava genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad