Alivuković o programu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici

Vijesti 10. jul 201908:59 > 11:21
N1

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog jula 1995. u Srebrenici.

“Ja bih ukratko ponovio današnji program i ono što nas očekuje sutra. U 11 sati biće održana Komemorativna sjednica Skupštine opštine posvećena svim žrtvama. Nakon toga se očekuje doček Ultra maratona iz Vukovara. Oko 17:30 se očekuje dolazak biciklističkog maratona od Bihaća”, kazao je Alivuković.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine, koji je u momentu ubistva imao 16 godina.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena i jedina je žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad