Novinar Hasan Abdullah za N1 o zahtjevu Turske da BiH izruči tzv. Gulenovce

Vijesti 10. jul 201913:48 > 13:50
N1

Hasan Abdullah, politički dopisnik TRT World iz Ankare, komentarišući zahtjev Vlade Turske da Bosna i Hercegovina izruči turske državljane koji godinama borave u BiH, a koje oni uptužuju za pripadnost organizaciji Fetullaha Gulena, kaže da u Ankari na ovaj zahtjev gledaju optimistično.

“Što se tiče Bosne, navodi u medijima u Turskoj djeluju prilično optimistično. Generalna percepcija u Ankari je da, s obzirom na srdačne odnose između dvije zemlje, očekuje se pozitivan ishod. Kada sagledate napredak različitih zemalja, nivo napretka varira. U nekim je zemljama, na primjer, FETO je opisan kao teroristička organizacija po naredbi vrhovnih sudskih vlasti u tim zemljama, a i dosljedno su poduzete aktivnosti u tim zemljama. Onda postoje one zemlje koje su možda fragmentirane. U nekim zemljama, na primjer, je centralna vlada možda voljna da učini nešto, ali provincijske vlasti se opiru. Dakle, nivo saradnje je različit. Ali, u slučaju Bosne, percepcija je da je Bosna jedna od onih zemalja koje imaju veoma bliske veze sa Turskom, i da postoji optimizam da će ti osumnjičeni biti predati Turskoj”, navodi Abdullah za N1

Na upit N1 otkud takva percepcija kad je bilo odbijanja zahtjeva u prošlosti, naš sagovornik kaže da prije svega govori o općoj percepciji u Ankari.

“Erdogan se u ponedjeljak sastao sa sva tri člana Predsjedništva BiH i imamo dojam da je bilo mnogo slaganja na tim sastancima. Očigledno postoje političke stvari koje se trebaju razmatriti, približenih i razilaženih interesa kada govorite o državnoj politici. Situacije se mijenjaju, vremena se mijenjaju, i naravno to je povezano sa nivoom suradnje koje država dobija od druge države. Dakle, samo zato što je saradnja u nekom trenutku u istoriji možda nije bila čvrsta, to ne znači nužno da će taj nivo saradnje uvijek ostati. To je pod uticajem nivoa biletaralnih odnosa između dvije države”.

Kaže da je FETO grupa koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara u julu 2016. u kojem je poginula 251 osoba, a povrijeđeno je oko 2.200 ljudi.

“Suštinski, vlada Turske tvrdi da ova teroristička organizacija djeluje na način da infiltrira državne institucije u Turskoj, infiltrira se prije svega u vojsku, policiju, pravosuđe, birokratiju itd. Ima ogromnu obrazovnu mrežu, te vlada turske tvrdi da koristi tu obrazovnu mrežu kao pokriće za angažman u aktivnostima kao što su prikupljanje sredstava, regrutovanje, sticanje političkog legitimiteta i tako dalje. Do sada je operisala u oko 150 zemalja. Turska je u kontaktu sa svim tim državama, posebno sa prijateljskim zemljama, zemljama kao što je Bosna i Hercegovina sa kojom Turska ima veoma jake i srdačne odnose. I sve te zemlje su surađivale u tom pogledu. Turska traži izručenje FETO osumnjičenih kako bi im se sudilo, u suštini da im se sudi za njihovo učešće u onome što Turska tvrdi da su antidržavne aktivnosti”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad