Avdić: U sistemu ubijanja iz '95 dešavale se greške, ja sam njihova greška…

Vijesti 11. jul 201916:37 > 18:55
N1

Danas se obilježava 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen je ukop 33 identifikovane žrtave genocida iz jula 1995. godine. Hiljade građana i brojnih domaćih i međunarodnih zvaničnika odalo je počast žrtvama srebreničkog genocida. Glavne poruke poslane sa ovogodišnje godišnjice jesu da se u budućnosti mora spriječiti - negiranje genocida.

Nedžad Avdić u julu 1995. kao sedamnaestogodišnjak preživio je strijeljanje. Danas 24 godine kasnije kaže da ima moralnu obavezu svjedočiti o genocidu.

“U tom dobro organizovanom sistemu ubijanja u julu ‘95. godine, dešavaju se i greške, greška kada vojnik odbija da prekontroliše da li su svi strijeljani i mrtvi. A ja sam njihova greška. Zato sam danas ovdje da svjedočim istinu. I ništa osim istine. Danas sam svjedok i glas svih onih čiji me krici iz tih krvavih dana jula, nikada neće napusiti. Stoga moja duboka moralna obaveza je svjedočiti o tome. Pogotovo u jednoj opštoj političkoj i institucionalnoj kampanji negiranja tih zločina”, priča Avdić.

Negiranje zločina sve je češće posljednjih godina, tvrde žrtve ali i mnogi visoki zvaničnici koji su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Visoki predstavnik u BiH obećava promjene.

“Iduće godine ćemo imati sigurno takav zakon za 25. godišnjicu. Ali je tužno da to političari sami ne učine. Postoji zakon o negiranju genocida u Kanadi, a ja govorim o genocidu u Bosni. Postoji zakon u Kanadi, Belgiji i drugim zemljama. U Švajcarskoj, tamo je jedna osoba bila kažnjena zbog toga. A ne postoji u zemlji u kojoj se to desilo”, kazao je Valentin Inzko.

Srebrenica će zauvijek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, poručuje član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

“Međunarodna zajednica je izgubila kredibilitet u očima mnogih širom svijeta. Jedina šansa da UN i međunarodna zajednica vrate dio izgubljenog kredibiliteta, jeste da se odlučno suprotstave onima koji negiraju genocid i veličaju njegove izvršioce”, istakao je Džaferović.

Svoje izvršioce i protagoniste imala je politika devedesetih i Srebrenica je bila industrija smrti poručuje predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović, jedan od rijetkih srbijanskih političara koji godinama dolazi u Potočare i javno govori da je počinjen genocid.

“Svaki muškarac do koga su stigli je ubijen, i to ne jedanputa. Ubijen je kada mu je oduzet život. Drugi put ubijen, kada su mu razbacane kosti po ovim brdima. Pa se od tada ko zna koliko puta od tih nesrećmnih ljudi osjetio tako nemoćno pred svim onim ušasnim što sve to prati”, kazao je Jovanović.

Genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata. Mnogi smatraju da je u svemu veliku ulogu imao Haški tribunal.

“Presude Haškog tribunala su bile prve koje su utvrdile da djela počinjena na ovom području predstavljaju genocid. Utvrđeno je van svake razumne sumnje da je genocid pažljivo planiran. Jednako tako utvrđeno da je sistematski i brutalno provođen u samo nekoliko dana”, izjavio je Carmel Agius, predsjednik MMKS-a.

Haški Sud, Sud BiH, te pravosudne institucije Srbije i Hrvatske do sada su osudili 47 osoba na 704 godine zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine. Od toga izrečeno je 5 doživotnih kazni za genocid u Srebrenici: Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću – prvostepeno, Ljubiši Beari, Zdravku Tolimiru i Vujadinu Popoviću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad