Ramiza je izgubila muža, sestriće, amidžiće, komšije, prijatelje, tečiće…

Vijesti 13. jul 201918:02 > 18:08
N1

Članovi udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida U Srebrenici, posjetili su mjesta na kojima su njihovi najmiliji ubijani. Mjesta koja ni nakon 24 godine od zločina nisu obilježena. Uz molitve i polaganje cvijeća podsjetili su na strašne zločine u Podrinju. Danas su porodice i preživjeli obišli Novu Kasabu, Kravicu, Orahovac, Petkovce, Branu, Kozluk, Branjevo, Pilicu, Budak i Potočare.

Obučeni u uniforme snaga UN-a, srpski vojnici pozivali su ljude iz kolone na predaju, pričaju preživjeli. Oni koji su se predali bili su zarobljeni na livadi kod sela Sandići i na fudbalskom igralištu u Novoj Kasabi.

Ovdje su se uglavnom ubistva dešavala na obližnjoj rijeci Jadar. Na desetine muškaraca je ovdje ubijeno. Tu je bilo sabirno mjesto odakle su ih odvodili dalje. I zločinac Mladić je ovdje dolazio da se obrati zarobljenicima. Odavdje su ih vodili na različita mjesta, stratišta, gdje su ih sve poubijali“, izjavio je Hasan Hasanović, preživjeli i kustos Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Izgubila sam muža, sestriće, amidžiće, komšije, prijatelje, tečiće, sve. Oni su svi ovdje prolazili ovaj logor. Mogu zamisliti kako im je bilo teško. I oni su njih vješali i gulili žive. Na drveće, na bandere. Ne mogu više da pričam, stvarno mi teško pada“, kazala je Ramiza Velić.

Nura Mustafić u Kravici je izgubila sina Mirsada koji je pronađen u grobnici u Liplju. Nura je ostala bez još dva sina ubijena na drugim lokacijama od kojeg još jednog traži. Danas se u Kravici prisjetila tih teških dana.

Ja sam sišla u ovo mjesto Sandiće. Tu sam se predala. Tu je bilo dosta naroda. Odatle su razvozili. Mene su stavili u kamion sa djecom. U Tišću su mi ih uzeli. Našla sam jednog. Drugog tražim, kažu da je u grobnici u Mršićima ali ne da čovjek da se otvori grobnica“, rekla nam je Nura Mustafić.

Porodice se nadaju da će pronaći svoje nestale, kao i majka Hajra, koja svog sina Ninu Ćatića traži već 24 godine.

Kažu da ih nije onoliko ubijeno. Ako ih ne budemo pronašli, imamo još oko 1.300 porodica koje traže svoje najdraže, reći će da ih nismo ni imali. Spiskovi danas jesu, nisu. Negiraju da spiskovi nisu tačni. Svašta nešto ponovo doživljava uvrede“, istakla je Hajra Ćatić, UG Žene Srebrenice.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kravici optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. Po optužnici, oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu 1.313 Bošnjaka. Suđenje u ovom predmetu još traje pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prije rata ovo mjesto je bilo poznato kao skladište poljoprivredne zadruge, a poslije rata postalo je mjesto najvećeg zločina koji se desio nad civilnim stanovništvom u Kravici gdje je do sada identifikovano 1.300 osoba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad