Formirana nova većina u FBiH, Bošković izabran za dopredsjedavajućeg Parlamenta

Vijesti 16. jul 201912:38 > 12:46
N1

Mladen Bošković, zastupnik HDZ-a BiH, novi je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Sa prvobitnih 56 glasova za, pet suzdržanih i 26 protiv, on je izabran na ovu poziciju iz reda hrvatskog naroda. Nakon ovog glasanja, predsjednik Kluba SDP-a BiH Damir Mašić zatražio je da se zastupnici pojedinačno izjasne o ovom prijedlogu.

Konačni rezultati pokazali su da je 57 glasova za, jednim suzdržanim i 32 glasa protiv.

Prethodno je Mladen Bošković, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje, obrazložio je izvještaj Komisije u kojem je izašao sa kandidatima za izbor predsjedavajućeg i dopredsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Bošković je rekao da je Komisija dobila zahtjeve za razriješenje dosadašnjeg rukovodstva zbog nove parlamentarne većine.

Bošković kaže da su dobili prijedloge u kojima je SDA za predsjedavajućeg predložila Mirsada Zaimovića, dok je poslanički klub HDZ-HNS predložio Mladena Boškovića kao dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda.

Bošković je rekao da najprije treba izabrati dopredsjedavajućeg Doma, pa tek onda ići u razriješenje Elvira Karajbića, aktuelnog predsjedavajućeg Predstavničkog Doma PFiH.

U toku sjednice klub DF-GS je uputio novi prijedlog, gdje je Komisija razmatrala prijedlog. Komisija u izvještaju navodi da su iz DF-GS predložili Maru Đukić za dopredsjedavajuću, ali da Komisija nije prihvatila ovaj prijedlog. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad