Zaimović i Bošković: Novo rukovodstvo doma u skladu s rezultatima izbora

Vijesti 16. jul 201914:46 > 14:49
N1

Učinjen je prvi korak ka konstituisanju vlasti na nivou Federacije BiH time što je izabrano rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz parlamentarne većine – izjavio je danas novoizabrani predsjedavajući tog doma Mirsad Zaimović.

Zahvalio je svima koji su podržali njegovo imenovanje, te dodao da će se truditi da opravdaju povjerenje. Izrazio je nadu da će rad Federalnog parlamenta biti intenziviran, te najavio da će danas ili u petak zakazati novu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma kako bi se razmatrali svi zakoni koji su u interesu građana FBiH. 

Dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda Mladen Bošković je izjavio kako izbor novog rukovodstva tog doma predstavlja početak formiranja i konačno stavljanja u puni pogon Predstavničkog Parlamenta FBiH u skladu sa rezultatima opštih izbora. 

Zaimović i Bošković su se na pitanja novinara osvrnuli su se na činjenicu da rukovodstvo ovog doma nije kompletirano, jer nije izabran dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda.  

Predsjedavajući Zaimović je pojasnio da su za dopredsjedavajućeg iz srpskog naroda bila predložena dva kandidata – Mile Atlagić i Goran Opsenica, ali su obojica u međuvremenu odustala od kandidature. 

– Da je jedan od predloženih pristao, vjerovatno bismo imali kompletirano rukovodstvo Predstavničkog doma. No, očekujem da će se to desiti vrlo brzo, kako bi ovaj dom funkcionisao u punom kapacitetu – poručio je Zaimović.  

Dopredsjedavajući Bošković rekao je da su HDZ BiH i stranke okupljene u HNS spremni podržati bilo koji prijedlog kada je u pitanju dopredsjedavajući iz srpskog naroda.  

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad