Babić: Donijeti zakon o porijeklu imovine javnih funkcionera u ZDK

Vijesti 17. jul 201909:52 > 09:54
N1

Grad Visoko i gradonačelnica Visokog Amra Babić od Vlade Zeničko-dobojskog kantona očekuju da pokrene aktivnosti donošenja zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera u interesu javnosti i vraćanja povjerenja građana u institucije vlasti.

Kako je saopćeno iz Grada Visoko, gradonačelnica Babić je na sjednici Općinskog vijeća Visoko 26. aprila ove godine uputila inicijativu kantonalnoj vladi i Skupštini ZDK-a za donošenje zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih funkcionera.

Inicijativa za donošenje ovog zakona se, navodi se u saopćenju, odnosila na zastupnike u Skupštini ZDK, općinske načelnike, vijećnike svih općinskih vijeća, premijere i ministre u Vladi ZDK, direktore i zamjenike direktora agencija, fondova, zavoda, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, članova skupština, upravnih i nadzornih odbora, savjetnika i bliskih srodnika svih navedenih u ZDK-u, a zakon bi se primjenjivao na sve nosioce ovih funkcija od osnivanja spomenutih institucija do danas, bez mogućnosti zastare.

“Posljednjih dvadeset godina postojeće stranke su se smjenjivale na vlasti, kroz zakonodavnu i izvršnu vlast prošao je veliki broj političara, te uprkos stalnim zahtjevima javnosti za donošenjem zakona o porijeklu imovine, to se nije desilo”, kaže se u saopćenju Grada Visoko.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad