Ministarstvo finansija i trezora o povećanju toplog obroka u institucijama BiH

Vijesti 17. jul 201914:41 > 14:45
N1

Izvješća medija o povećanju naknada za topli obrok zaposlenih u institucijama BiH od 1. jula ove godine nisu tačna ni utemeljena na činjenicama, niti je ijedan novinar tražio zvaničnu informaciju o tome, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Činjenica je da je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministasrtva finansija i trezora BiH u januaru ove godine usvojilo Odluku o izmjeni odluke o visini naknade za topli obrok uposlenima u institucijama BiH kojom je predviđeno povećanje ove naknade sa šest na osam KM pod uvjetom da do tada bude usvojen Proračun institucija BiH za 2019. godinu.

S obzirom na to da Proračun za ovu godinu nije usvojen neće biti ni povećana naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH od 1. jula kako su to objavili pojedini mediji tvrdeći da su informacije dostavljene iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Stav Ministarstva finansija i trezora BiH je nepromijenjen da naknada za topli obrok zaposlenima u institucijama BiH treba biti veća, posebice što od 2012. godine, kada su smanjene i osnovica za plaću i sve neknade, nije bilo nikakvih povećanja za razliku od entitetskih i kantonalnih institucija.

Također, imenovane i izabrane osobe te rukovodeći državni službenici izuzete su iz ove odluke Vijeća ministara BiH i oni neće primati veću nakadu za topli obrok ni kada odluka stupi na snagu što je saopćeno odmah po usvajanju odluke u januaru ove godine i objavljeno na zvaničnim web stranicama i „Službenom glasniku BiH“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad