Kako i da li Romi u kakanjskim naseljima slave Dan Roma?

N1

Na Svjetski dan Roma ekipa N1 posjetila je najbrojniju romsku zajednicu u Kaknju, naselja Varde i Povezice. Dvije suprotnosti - jedni žive u neljudskim uslovima, bez nade da će uskoro biti bolje. Drugi rade, školuju se i integrisani su u društvo.

Najbrojnije romsko naselje u Kaknju Varda je prazno na Svjetski dan Roma. Ovdje živi 120 porodica. Ne izlaze iz svojih kuća, nije im do praznovanja.

Prva nam je prišla Amela. Dotrčala do nas. Ima sedam godina. Na pitanje da li joj je mama kod kuće, odgovorila je: “Daj pare, daj pare, daj pare…”.

I ostali ukućani su nas vidjeli. Brzo su nas opkolili. Žale se da ne mogu raditi. Privatnici ih ne zapošljavaju. Većina mještana nema zdravstveno osiguranje.

“Moja žena ide da prosi. Prosi da imamo da živimo, djecu da nahranimo, pa plati dadžbine… Ma kakvi, ne možeš ih ni plaćati”,  rekao je Avdo Ramić.

“Idem po kontejnerima, sakupljam otpad, tako, pa prodam, uzmem 5 kilograma brašna, litar ulja i tako nešto da se preživi”, kazala je Đula Smaka.

Uslovi u kojim žive su nehumani. Samo rijetki imaju mogućnost slati djecu u školu.

“Dole gdje idu svi, samo mi Romi idemo u poseban razred. Nekad nas bude 10, nekad 5 nekad 20, kako kad”, izjavila je Ševala Ramić.

U naselju Povezice je druga priča. Gotovo svaka romska porodica u ovom naselju u dvorištu ima mali kazandžiluk. Izrađuju umjetnine od bakra, prodaju ih i tako zarađuju za život.

Mirsad Pašo ima 25 godina. Završio je osnovnu školu, a kazandžijski zanat naučio je od oca.

Više u prilogu Minele Jašar.