Brojne reakcije na presudu o krivici Holandije za smrt 300 Srebreničana

Vijesti 19. jul 201916:30 > 17:25
Reuters

Vrhovni sud Kraljevine Holandije u drugostepenoj presudi umanjio je odgovornost Holandije za smrt 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine. Riječ je o osobama koje su utočište zatražile u bazi holandskog bataljona u Potočarima, a nakon šro su ih Holanđani istjerali iz baze, ubili su ih pripadnici VRS-a. Prvobitnom presudom Holandija je imala odgovornost 30 posto, dok je nakon današnje presude ona 10 posto. Porodice žrtava i oni koji su preživjeli genocid poručuju - ovo je izrugivanje žrtvama.

Sramotna presuda holandskog suda – kažu majke Srebrenice. Još jedan poraz međunarodne pravde. I zajednice.

“Meni je jako žao što oni nisu dozvolili svojim vojnicima da svjedoče, da kažu, jer oni nama kažu da su mogli učiniti mnogo više da im je dozvolila njihova Vlada i njihovo Ministarstvo odbrane. Ministarstvo odbrane je poništilo sve dokaze koje je imalo u Potočarima. Zašto su to uradili”, pita se Munira Subašić.

Porodice žrtava tvrde – Sud nam tokom izricanja presude nije obezbijedio ni prijevod.

“Mi smo ogorčeni na poniženje ovog Suda koji nas je ponizio i nije nam dozvolio da razumijemo presudu iako su nam prevodioci rekli da su oni odgovorni 10 posto po glavi ubijenog i to za tristo ljudi, a nas je bilo tu 40 hiljada. Šta je s ostalih 40 hiljada? Pod istim uslovima svi smo bili kao zaštićeni”, ističe Kada Hotić.

S obzirom na to da je riječ o konačnoj presudu Suda, koja više nego prvostepena ide u korist Holandije u odnosu na porodice žrtava i preživjele – razmišlja se o obraćanju višim instancama.

“U konsultacijama s advokatima u narednom periodu majke će odlučiti šta dalje, a postoji mogućnost da se ide prema Strazburu, odnosno Sudu za ljudska prava, gdje ćemo pokušati tražiti pravdu”, otkriva Murat Tahirović.

Preživjelima je jasno da holandski bataljon nije postupio po Konvencijama UN-a, kada je riječ o zaštiti Srebreničana, jednako kao što nije učinjeno ništa da spriječi genocid – no ponižavajuće je posebno žrtvama licitirati kroz procente odgovornosti, kaže Duraković.

“To vam je kao da vas neko gurne s litice visoke tristo metara i kaže mi smo odgovorni za prvih sto metara, a za drugih dvjesto mi nismo znali da će osoba smrtno stradati, bojim se da je to epilog ove presude”, ocjenjuje Duraković.

Inače, Vrhovni sud smatra kako je Holandija odgovorna tek 10 posto za smrt 300 Srebreničana, iz razloga što je upravo tolika vjerovatnoća bila da će preživjeti unutar zaštite UN-ovog bataljona. Presudom je svakako smanjen i iznos naknade žrtavama.

“Čitam od jutra reakcije nizozemskih čitalaca u nizozemskim medijima i mogu vam reći da jedan veliki broj Nizozemaca ostavlja komentar i kažu otkud sad ovo i kako se može škrtariti na ovako velikim stvarima, tako da i ovdašnja javnost želi da se tu dođe do nekog pravednog kraja”, ističe Tromp.

No, porodice ubijenih i preživjeli ističu – ne postoji novac koji može nadoknaditi izgubljeno. Zahtijevaju pravdu i odgovornost. Podrška žrtvama stigla je i iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Današnja presuda, kažu, nije na tragu pravde i ne doprinosi odbrani časti mirovnih snaga i operacija UN-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad