Nevenka Tromp za N1: Nizozemska prihvatila ulogu žrtvenog jarca

Vijesti 19. jul 201919:38 > 19:47
N1

Nevenka Tromp, dugogodišnja saradnica Haškog tribunala, profesorica na Katedri Evropskih studija univerziteta u Amsterdamu za N1 je kazala da je presuda Vrhovnog suda Holandije o odgovornosti za genocid u Srebrenici jedinstven pravni slučaj, jer je ta zemlja jedina koja je sama sebe na svom nacionalnim sudu našla odgovornom što nije spriječila smrt 350 Bošnjaka u julu 1995. godine.

“Sada kada gledate tu presudu, ona je preinačena od prvobitnih 30 posto nadoknade na 10 posto. To se čini nevažno i neozbiljno. Simbolično da je povećano na dva posto, odnosno 32 posto, to bi bila potvrda nekog dostojanstva, i užasnih napora što su trebali učiniti da dođe do ovakve presude. Javnost u Nizozemskoj želi da tu dođe do nekog pravednog i dostojanstvenog kraja. Konačna presuda nije dostojanstvena kakva je trebala biti”, kazala je te dodala:

“Trebate shvatiti da je država Nizozemska je jedina država koja je na svom nacionalnom sudu sama sebe našla odgovornom što nije spriječila smrt 350 Bošnjaka, koji su ubijeni od strane srpskih snaga. Ovo treba služiti kao primjer i drugim državama. Važna je usporedba, da će Nizozemska u povijesti biti zabilježena kao država koja nije spriječila genocid i ubistva 350 Bošnjaka u julu 1995. godine. Slične presude nema niti na jednom sudu”, poručila je Tromp.

“To je jedna velika nelogičnost, mi možemo kritizirati koliko želimo ovu presudu o ulozi Nizozemske – ali to se ne može uspoređivati sa pravnim propustom što žrtve nisu uspjele da se u Srbiji, na srpskim sudovima potegne odgovornost ne samo za sprečavanje, nego i za planiranje i potpomaganje izvršavanja genocida. Ova presuda ostane osamljena. Sa strane kada pogledate, Nizozemska je prihvatila ulogu žrtvenog jarca”, ocijenila je Tromp.

Sve zemlje na svijetu imaju dužnost da spriječe genocid, a one koje su ga počinile – da budu kažnjene, kazala je i rekla:

“Nizozemska je žrtveni jarac, jer nije ona bila pod svojom zastavom na terenu, nego pod zastavom UN-a.
Zamislite kakve to reperkusije može imati na zemlje koje učestvuju u operacijama, mogu na nekom sudu biti isto ovako odgovorne za nešto što se dešavalo pod komandom UN-a”, izjavila je za N1.

“Treba naći način da odgovornost za počinjeni genocid tereti i država Srbija. Ako se vratimo na pojedinačnu odgovornost i Haški tribunal, vidimo da je on doprinio da nema puteva da se Srbija na jedan jednostavniji način isto tereti za genocid i da plati neku odštetu. Od svih pojedinaca iz Srbije – samo je Milošević bio optužen za genocid. To se neće promijeniti u slučaju Stanišića i Simatovića, zapamtite dobro. Nisu optuženi za genocid, nego samo za zločine protiv čovječanstva”, poručila je.

Podsjećamo, Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je danas presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Holandski bataljon je trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

“Vrhovni sud procjenjuje da je ta šansa bila 10 posto, nakon što je sud ranije procijenio da je ta šansa trideset posto. Država je stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad