Novo ruho za simbol Banjaluke

Vijesti 26. jul 201915:17 > 17:56
N1

Zgrada Banskog dvora, banjalučkog centra kulturnih događaja, zasjala je u novom ruhu. Povodom završetka radova na spoljašnjoj rekonstrukciji zgrade, koja je i jedan od simbola grada na Vrbasu, i predaje aplikacije za kandidaturu Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine, održan je veliki koncert na kojem su nastupali Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Banjalučka filharmonija.

“Suprotnosti se privlače” slogan je velikog koncerta, povodom obnove Banskog dvora i predaje aplikacije za evropsku prestonicu kulture. Na koncertu su nastupili virtuoz klasične muzike na violini Stefan Milenković i muzičar koji spaja moderno i tradiciju Slobodan Trkulja. Pred hiljadama Banjalučana brojne kompozicije izveli su i članovi Banjalučke filharmonije.

“Drago mi je da smo se konačno sreli ja i Slobodan i prvi put radimo zajedno i cijeli projekat je veoma prirodan. Naši stilovi su sa jedne strane kontrastni a sa druge veoma kompaktibilni”, rekao je violinista Stefan Milenković.

“Kada imate ljude koji su kao ličnosti jaki i osobeni u izvođenju svoje muzike spajanje i stvaranje muzike zajedno je jedan potpuno prirodan proces”, poručuje Slobodan Trkulja, kompozitor, pjevač i multinstrumentalista

Pratili su ih muzičari iz Banjaluke, Bihaća i Јajca, tri grada koji su se zajednički kandidovali za evropsku prestonicu kulture. Muzičari Banjalučke filharmonije, njih 44, raspoređeni na sceni u neobičnom omjeru 20:24 naglasili su želju da njihov grad za pet godina ponese ovu titulu.

“Rok za predaju aplikacije je 24. avgust, a aplikacija se sastoji iz dva kruga jedan je u avgustu i drugi u septembru, u septembru cijeli tim i gradonačelnik idu u Brisel da brane kandidaturu. Priprema traje od 2017. godine i pripremili smo plan razvoja do 2024. godine. Dakle me ne dobijamo titulu na osnovu onoga što sada jesmo nego na osnovu plana razvoja koji će nam omogućiti da 2024. se nazovemo prestonicom kulture”, naveo je Marko Bilbija, šef tima za kandidaturu.

Posljednja rekonstrukcija Kulturnog centra, koji je izgrađen 1932. godine, bila je 70-ih godina prošlog vijeka, nakon razornog zemljotresa 1969. godine. Sada su obnovljeni fasada, stolarija, dekorativna rasvjeta i saniran je krov.

“Godinu dana je rađena rekonstrukcija i ovaj objekat sada sjajno izgleda. Predstavljaće reprezentativan dio Banjaluke i u onom arhitektonskom i urbanističkom smislu”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Banski dvor je izgrađen odlukom prvog bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosvaljevića. Na izgradnji su radili mnogobrojni majstorsi različitih struka, umjetnički stolari, vajari, likorezci, itd. Za umjetničko ukrašavanje fasade i unutrašnjosti bio je zadužen akademik Đorđe Jovanović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad