Delić: Šta je učinak opozicionog djelovanja Mašića, Čengića…?

Vijesti 30. jul 201910:55 > 10:57
N1

Nakon što su na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH jednoglasno isključeni iz ove stranke, bivši predsjednik Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona Enver Bijedić i Edin Delić, bivši predsjednik Opštinske organizacije SDP Lukavac, najavili su osnivanje novog političkog subjekta, bh. socijaldemokrata.

“Ovo inicijativu koju tjeramo čini čitava ta ekipa koja je iznikla iz kantonalne organizacije SDP-a Tuzla. Gotovo sve što je vrijedilo i značilo u SDP-u u TK će činiti ovo jezgro. Sa nama zajedno idu veliki broj naših SDP-ovaca iz drugih kantona koji imaju tu vrstu nezadovljstva prema ovoj politici koja se čini. Ono što je meni posebno drago, otvorila su se vrata mnogim ljudima koji su se prestali baviti politkom, ili su se povkli sami ili su na neki način bili istjerani iz politike, a koji su istinski socijaldemokrati i intelektualci”.

Govorio je i o imenima.

“Tomo Vidović, koji je 40 i nešto godina bio vrlo aktivan u politici, izuzetno elokventan i velikog znanja. Bio sam prisutan u Kantonalnoj organizaciji SDP-a u Tuzli kad je došao da vrati karticu nakon Kongresa stranke. Što nas je bilo u prostoriji, svi smo prosuzili. Bilo je emotivno i teško. Ljudi moraju shvatiti da ove stvari koje se rade itekako nas pogađaju, nije to nama nimalo lako”.

Kako je kazao, ovakav potez nije stvar nikakvog plana nego nužan odgovor na stanje u koje su dovedeni.

“Naši ciljevi su da budemo pogonski zupčanik koji je potreban da se podigne grudva snijega na pravo brdo, da se gurne i pretvori u lavinu.To nam je cilj. Ulaskom u Vladu TK utjecat ćemo na strašno puno procesa. Mi smo već zaustavili niz praksi koje su bile vrlo problematične. SDP je bio četiri godine u opoziciji, čitava ova ekipa, Mašić, Čengić i tako dalje, svi su oni bili u mandatima. Šta je učinak njihovog opozicionog djelovanja nakon četiri godine? Sad ponovo ćemo četiri godine pisati memoare i knjige kako smo nešto pametno govorili u parlamentu, a suština je da vi život mijenjate polugama moći koje imate. Kad imate ljude koji sjede u Vladi, onda možete na vladi problematizirati rješenja”. 

Kako je kazao, pred njima je još puno posla kada je u pitanju osnivanje nove političke partije. Kako je kazao, radni naziv će biti Socijaldemokrate BiH.