Provalnicima nikad jednostavnije da osmisle akciju obijanja stana

Vijesti 30. jul 201916:05 > 19:09
N1

Sezona je godišnjih odmora, kada u većini slučajeva planiramo putovanja. Najviše provala u stanove događa se tokom ljeta, upravo za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada ljudi nisu u svom stanu. Društvene mreže olakšale su protok informacija među ljudima, ali su takođe olakšale posao provalnicima. Dok korisnici interneta nesebično dijele podatke o lokacijama na kojima se nalaze, fotografije avionskih karata, sa istaknutim vremenom odlaska i povratka. Provalnicima nikad nije bilo jednostavnije da osmisle akciju obijanja stana.

Provala u stan jedna je od onih stvari za koje volimo da vjerujemo da se dešavaju nekom drugom. Ipak, žrtva provalnika može biti bilo ko, čak i dok spava u stanu koji im je meta.

“To je bilo prije jedno dvije godine kada su mom jaranu obili stan, nije bio u Sarajevu. Nisu uzeli puno, televizor i nakita u vrijednosti dvije, tri hiljada”, kazao nam je jedan građanin.

“Slavili rođendan, otišli spavati, i oni oko 2, 3 ušli i pokupili sve što je dole bilo. Mi smo bili na spratu, u kući, u Londonu. Znači, lopovi su svuda”, ispričala nam je njegova sugrađanka.

Tek kad se u to uvjere, na svojoj koži, u svom domu, građani možda i preduzmu mjere opreza, prevencija u BiH, nerado se razmatra kao opcija.

“Ništa ja to, nikakve mjere ne poduzimam, ostavim, pa šta Bog dragi dadne”, tvrdi jedna građanka Sarajeva.

“Iskreno da vam kažem dugo u Sarajevu živim, nikada tih problema nisam imao. Ni ja ni moje komšije”, istakao je njen sugrađanin.

Nekda je ključ bio kod komšije koji bi dolazio da zalije cvijeće i provjeri je li sve u redu. Povjerenje među ljudima možda više nije u toj mjeri izraženo, ali i dalje postoje oni koji njeguju komšijske odnose.

“Do sad nisam imao negativnih iskustava. Imamo dobar komšiluk, jedni drugima nadgledamo, a i dobra nam je mahala. Ne može niko ući u nju a da neko ne gleda sa balkona. Kad bi svi pazili tako jedni na druge mislim da bi provala manje bilo”, poručio je jedan građanin.

Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se izvinjava i čudi se, kako ta osoba ne stanuje baš tu.

Stambeni objekti ipak su nešto rjeđa meta napada provalnika u odnosu na prošlu godinu, sudeći prema statistici MUP-a KS.

“U prvih 6 mjeseci ove godine izvršeno je 255 djela teške krađe gdje su objekti napada bili stambeni objekti i kuće. To jeste smanjenje u odnosu na prošlu godinu tako da se čini da su građani negdje obezbjedili svoje stanove”, kazala je portparolka MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

Bezbjedan stan podrazumjeva sigurna vrata. Izbor brave mora odgovarati standardima obijanja, jer lopovi danas koriste najsavremenije alate.

“Danas u ovom vremenu, kada je lopov jako agresivan, kad koristi pajsere, agresivnije metode lomljenja, dobre alate, jer se njihova tehnologija izrade mnogo poboljšala u zadnjih 10, 15 godina, preporučujem jako kvalitetna vrata. Znači, vrata koja mogu podnijeti pritisak od 650 kg, koja imaju dobar cilindar protiv bušenja, dobar defender protiv češljanja. E, tad vi imate neki dijapazon sigurnosti od 80% da kažete – e, ja sam sad prilično siguran. Još ako stavite alarm, onda ste mnogo osigurali svoju privatnu imovinu”, kazao je Haris Muminović, Hudiny locks.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, neka obrate malo više pažnje na vaš stan. Sav novac i nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor banke. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Check in opcija na društvenim mrežama kao i djeljenje fotografija neposredno nakon njihovog nastajanja, takođe vas mogu koštati svega vrijednog što imate u stanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad