25. SFF: Najbolje što je viđeno u proteklih godinu dana

Vijesti 01. aug 201916:51 > 18:57
N1

U Zemaljskom muzeju, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predstavljen je Open Air program Sarajevo Film Festivala. Na 25. Sarajevo Film Festivalu biće prikazano 270 filmova iz 56 zemalja u 18 sekcija. Organizatori poručuju "Ovo je najbolje što je viđeno u proteklih godinu dana".

Sarajevo Film Festival ove godine otvara svjetska premijera bh.filma “Sin”, autorke Ines Tanović.Prema najavama organizatora i partnera, ovogodišnje izdanje Festivala privući će poznate režisere i filmske zvijezde iz regije, Evrope, ali i svijeta. Ovogodišnji program Open Aira, nudi, kako kažu, pregled najboljeg što je viđeno u proteklih godinu dana.

“Program je uglavnom baziran na kombinaciji različitih žanrova. Imamo komedije, crne komedije, dobru akciju.Imamo jake priče vezane za različite društvene teme.A raduje nas da imamo i dva filma iz regije. Ako bih izdvojio nešto što je za mene važno, to je da imamo možda i najjače goste koji dolaze iz polja režije”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo ove je godine unaprijedila saradnju sa Sarajevo Film Festivalom, krenuvši od finansijske podrške pa do mnogih tehničkih stvari. Posebno ih raduje da su brend Srce Sarajeva, ove godine vezali sa brendom Visit Sarajevo, koji je već sada prisutan u cijeloj regeiji.

“Ono što smo uradili za razliku od prethodnih godina, napravili smo regionalnu promociju koja je bila u Zagrebu i Beogradu i koja je pokazala odlične efekte i pokazala veliko poštovanje tih gradova kada je u pitanju Sarajevo Film Festival i sve ono što oni rade”, rekao je Nermin Muzur, predsjednk TZ KS.

Na zatvaranju SFF-a, bit će upriličen koncert popularne zvijezde Solomuna, koji će, kako kažu u turističkoj zajednici, zasigurno biti jedan od razloga za još veći broj turista.

“Trenutno je informacija je da su smještajni kapaciteti posebno u centru i u Starom Gradu, već popunjeni. Nadamo se da u narednom periodu do Sarajevo Film Festivala i u ostalim dijelovima Sarajeva, će i ostali smještajni kapaciteti biti popunjeni kako bi ovaj avgust bio rekordan i kada je u pitanju broj gostiju i kada je u pitanju broj noćenja”, dodao je Muzur.

Online prodaja ulaznica počinje 3. avgusta putem zvanične web stranice, a slobodna prodaja počinje 9. avgusta u Box Officeu koji će biti smješten u BKC-u Sarajevo.

Predsjednik Turističke zajednice KS, uručio je vaučer u vrijednosti od 100.000 KM, direktoru Zemaljskog muzeja, istakavši da na ovaj način želi da podsjeti na njegovu važnost za grad Sarajevo, ali i na trenutnu finansijsku situaciju, u kojoj se ova institucija nalazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad