Voćkić o Izetbegovićevoj ponudi Dodiku: Ustupci

Vijesti 02. aug 201907:14 > 07:15
N1

Milenko Vočkić, urednik Radija Slobodna Evropa, kazao je danas za N1 da je teško nagađati o detaljima ponude Bakira Izetbegovića za Milorada Dodika na NATO putu Bosne i Heregovine uz konstataciju da su u pitanju ''neki ustupci''.

Voćkić je dodao da ”Dodik sada prijeti Dejtonu,a do jučer se kleo u Dejton”.

‘Teško je nagađati, ali neki ustupci jesu. Koje vrste i koliko, teško je procijeniti. Ovoliko biti bez vlasti i čekati na raznim nivoima, a nema konkretnih koraka osim obećanja. Jedan je ponudio, drugi neće. Dodik sada prijeti Dejtonu, a do jučer se kleo u Dejton. Ne izgleda previše optimistično, ali volio bih da to bude što prije kao i svi građani Bosne i Hercegovine”, ispričao je Voćkić za N1.

Komunikaciju u javnom prostoru u BiH ocijenio je lošom naglasivši da ”nemamo nikakvog napretka u pravljenju jednog društvenog ambijenta u javnosti”.

N1

”Ako izuzmemo ratni period koji je potpun nerugalaran u svakom smislu, mi nemamo nikakvog napretka u pravljenju jednog društvenog ambijenta u javnosti. Sve više aplauza dobijaju oni koji primitivno djeluju i iznose poluistine”, dodao je gost N1.

Govoreći o reakcijama na navodnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tokom posjete Izraelu, Voćkić je rekao da nije trebalo reagovati ”ni medijski, ni politički” dok se nešto ne provjeri.

”Ali ta praksa je kod nas zaboravljena, da treba biti odgovoran prema javnosti, jedna potpuna neodgovornost i nepoštivanje javnosti. Ubiranje političkih poena, ali najmanje je to u interesu građana koji bi trebali da imaju informacije. Puno toga mi liči na neku čudnu igru”, rekao je Voćkić u Novom danu.

On je u razgovoru s Minelom Jašar Opardija govorio i o ostalim aktuelnim temama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad