N1 na Manjači: Milomirka jaja farba na tradicionalan način

Vijesti 10. apr 201513:15 > 19:27
N1

Danas pravoslavni Hrišćani obilježavaju Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista. Prema starim običajima u selima danas se boje jaja. Naša ekipa posjetila je jedno takvo selo na Manjači.

Veliki petak je dan stradanja Isusa Hrista i zato je to najtužniji dan za sve Hrišćane. Međutim, danas počinju i pripreme za najradosniji pranik Vaskrs.

Baka Milomirka, iz sela Kola na Manjači, jutros je poranila. Žuri, kaže, da obraduje najmlađe u kući farbanjem jaja na tradicionalan način. Sakupljala je lučevinu mjesecima za današnji dan.

Ja to vječito radim tako. Neću ja one boje. Dam djeci po jedno dvoje da oboje u tome ali neću ja to“, rekla je Milomirka Vuklišević.

Zadatak snahe Sande je da pronađe trave i cvijeće kojim će ukrasiti vaskršnja jaja.

Kako god ovi cvjetovi izgledaju tako ostane i na jajima“, kazala je Sanda Vuklišević.

List djeteline zalijepi se na kuhano jaje. Zavezano u ženskoj čarapi stavlja se u lučevinu. Sanda zbog djece želi šarolikost vaskršnjih jaja. Koristi i kupovne boje.

Svake godine bojimo jaja za djecu ih pripremimo i onda kad djeca dođu dajemo im po jedno“, ispričala je Vuklišević.

Kod bojenja jaja I najmlađi imaju svoja zaduženja. Sličice, ukrasi, crtanje… Sa nestrpljenjem čekaju Vaskrs da vide čije će jaje biti najjače.

U kući Vukliševića uvijek se držalo do tradicije i običaja. Obavezno se obilježavaju Božić, Vaskr i krsna slava Đurđevdan.

To sve veselo. Ja sam znala imati po 60 gostiju za slavu 6. maja. Tri dana ne odmaraš. Kolo igra pred kućom“, ispričala je Vuklišević.

Baka Milomirka se rado sjeća mladosti i zborovanja. Ne sviđa se njoj ni novi način ishrane. Paštete i viršle se ne unose u njenu kuću. Priznaje samo pogaču, uštipke, sir i slaninu. Kupovni sokovi se ne piju, a svako jutro počinje sa čašicom rakije.

Pogledajte prilog Anđelke Marković.