Žarko Marković za N1: Ko je najbolje prošao u sporazumu SDA, HDZ-a i SNSD-a

Vijesti 06. aug 201908:48 > 08:59
N1

Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista Glas Srpske, za N1 je kazao da, ako se formira Vijeće ministara za mjesec dana, kako je to navedeno u sporazumu između SDA, HDZ i SNSD - upravo će lider najveće stranke u Republici Srpskoj biti najveći pobjednik. S druge strane, kazao je da dogovor između lidera stranaka nailazi na različita tumačenja i da svako uzima ono što mu najviše odgovara.

“Nisam pretjerano iznenađen da je nakon deset mjeseci postignut dogovor. ne dijelim euforiju koja postoji da je ovo neka konačna priča. Iskustvo nas uči da potpis ne garantuje ništa, da će ako sprovedu sve što su zamislili i pristali. Sačekao bih da prođe još 30 dana, da vidimo šta će biti sprovedeno u djelo”, naveo je u uvodu.

On je kazao da su mu za sada najzanimljivije reakcije protivnika Bakira Izetbegovića i SDA.

“Slali su poruke da su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik kapitulirali jedan pred drugim, što baš i nije moguće”, kazao je.

Dio sporazuma koji se odnosi na NATO integracije je prema njegovom mišljenju dio koji će također imati različita tumačenja.

“Narednih dana će Izetbegović u svom, a Dodik u svom prostoru biti proglašavani gubitnicima na neki način. Kako je formulisan taj član, teško je zdravo za gotovo proglasiti ih gubitnicima. Dio sporazuma je široko postavljen i neodređen. Oni koji bi htjeli da traže benefite – ima puno prostora i za tu vrstu zaključaka”, rekao je Marković za N1.

On je ocijenio da zbog tog dijela oko NATO integracija Milorad Dodik i njegov estabilišment imaju pisanu podlogu za zagovaranje stava vojne neutralnosti.

“ANP nije spomenut uopšte. Vidjet ćemo, ako bude formiran Savjet ministara – da li će taj dokument biti na dnevnom redu”, izjavio je u Novom danu na N1.

Ko je najbolje prošao u cijeloj priči?

“Čović ima običaj da preuzima zasluge za određene korake. Zanimljivo je da je u prvoj izjavi apostrofirao da je HDZ organizovao cijelu priču. Ako se formira Savjet ministara – možemo SNSD proglasiti za pobjednika. Oni jedini nisu u Savjetu ministara sada, Dodiku je u interesu da makne ekipu iz RS koja je tu. Izetbegović i Čović nemaju pritisaka – njihovi ljudi su u tehničkom mandatu”, rekao je.

Istakao je i to da je prvi put potpisan dokument u kojem se pominje gašenje OHR-a.

“U papiru – maksimalne benefite može da izvlači Dodik, a možda i izvuče i najveću korist”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad