Srećko Latal za N1: HDZ će morati drugačije sa SDA

Vijesti 06. aug 201909:37 > 09:40
N1

Analitičar Srećko Latal kazao je da nije siguran da će jučer potpisani Sporazum o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine - implementirati u postavljenom roku.

On je u razgovoru s Minelom Jašar Opardija podsjetio da Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, uskoro napušta BiH, ali da ovaj dogovor neće promijeniti sliku koja javnost ima o njegovom radu posljednjih godina.

Nisam siguran da li će se uz najbolju volju lidera ovaj sporazum implementirati. Koliko znam, gospodin Wigemark napušta Bosnu i Hercegovinu prije tog roka od mjesec dana. Nisam siguran da čak i ako ovaj dogovor bude ispoštovan da će to promijeniti sliku javnosti o gospodinu Wigemarku koji je dosada bio najslabiji predstavnik Evropsku unije u BiH. Ono što bih naglasio, mislim da ovaj dogovor na neki način odgovara ili može odgovarati svoj trojici političkih lidera koji se u zadnje vrijeme nalaze u neugodnoj situaciji. Gospodin Izetbegović ulazi u septembar kada je Kongres na kojem će se birati predsjednik SDA. Gospodin Čović nakon uršavanja Aluminija se nalazi u najslabijoj poziciji u zadnjih 5-6 godina. Dodik se nalazi pod pritiskom EU i drugih partnera BiH. Ono što mislim da je jako bitno za nas je da izađemo iz tih narativa takmičenja. Politika jeste umjetnost mogućeg i jedini način da se napreduje jeste kroz kompromis”, ispričao je Latal za N1.

Na pitanje da li stanje u Aluminiju može imati veze s postignutim dogovorom o formiranju vlasti, gost N1 kazao je da će HDZ sada morati drugačije razgovarati sa SDA.

‘Od Aluminija ne može ništa biti ukoliko se Vlada Federacije ili Vlada Hrvatske bitno ne angažuju. Veliko je pitanje da li to treba spašavati, kako to spašavati. Zbog priče o Aluminiju, HDZ-u je neophodna ili podrška Federalne Vlade ili hrvatske Vlade ili obje vlade. HDZ će morati malo drugačije razgovarati sa SDA ukoliko želi pomoć oko Aluminija i mislim da je to doprinijelo uspostavljanju ovog dogovara”, ocijenio je Latal.

Podsjećamo, u Sarajevu su jučer Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali dokument s principima djelovanja u vlasti na državnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad