Trifunović: Tri politička lidera kojima je od EU priznato da su gospodari BiH

Vijesti 06. aug 201912:20 > 12:23
N1

"Mislim da nemamo previše razloga za radost, tačno smo tamo gdje treba da budemo. U jednoj beskonačnoj privremenosti koja se bira kao strategija za djelovanje", kazao je za N1 Aleksandar Trifunović, urednik "Buke", povodom jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti.

“Da se zadržimo na komentarima Dodika i Izetbegovića. Meni je zanimljivo da je Izetbegović rekao da će OHR otići iz zemlja kada ona bude stabilna. Zadržimo se na tome “kada BiH postane slobodna”. Jedini trend koji se već četvrt vijeka zadržava u BiH je trend nestabilnosti. Mi smo u jednom momentu imali privid da se stvari razvijaju u boljem pravcu ali već 10-156 godina situacija ide ka dole, mi postajemo nestabilnija zemlja”, kazao je Trifunović za N1.

Dodao je da ova zemlja stoji u mjestu zahvaljujući političkim liderima koji su potpisali sporazum.

“Ova zemlja stoji u mjestu zahvaljujući političkim liderima koji su jučer potpisali sporazum, koji je sat vremena poslije Dodik zasladio komentarem o blokadi. Mi imamo tri politička lidera kojima je priznato od EU da su gospodari BiH. EU je priznala da u BiH institucije ne postoje, da su blokirane i odabirom sagovornika koji imaju najviše glasova, priznala je da taj trojac gospodari BiH i da može odlučiti da li BiH ide negdje ili ne ide nikud”.

Trifunović ističe da ovakva odluka ne zavisi od interesa građana BiH.

“Ta odluka ne zavisi od ineresa građana BiH, niti građani znaju artikulisati svoj interes da žive bolje u stabilnoj zemlji. Imamo kolopret nezainteresovanosti i prividnu zainteresovanost EU, mislim da je više bilo neko ispunjavanje želje Wigemarku pošto je odigrao veliku ulogu u usvajanju akciza u BiH. Da se na neki način morala vratiti ta usluga i da prije njegovog odlaska dobijemo privid odgovora. Sama činjenica da imamo dva komentara u manje od 24 sata od sporazuma, a to je da će biti blokada ako se to ne uradi za 30 dana, a drugi da nema šanse da se to uradi za 30 dana nam govori već danas da možda taj dogovor ne vrijedi. Zašto je potpisan? Mislim da nemamo previše razloga za radost, tačno smo tamo gdje treba da budemo. U jednoj beskonačnoj privremenosti koja se bira kao strategija za djelovanje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad