Umjetnički podsjetnik na otpor grada: Skulptura "Kentauromahia" obišla Sarajevo

Vijesti 07. aug 201911:57 > 12:00
Anadolija (AA)

Kinetička skulptura "Kentauromahia", umjetnice Alme Suljević je u okviru obilježavanja 25. godišnjice njenog nastajanja obišla Sarajevo i još jednom podsjetila na otpor grada u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ovaj spomenik civilnom otporu grada obišao je Sarajevo u sklopu 3. Internacionalnog festivala “Grad” pod motom “Freedom of Expression”, a moto promotivne vožnje bio je “GRAĐANI/GRAD/GRAS/IPC-SWF/BH/PRESS”.

Art direktor Festivala Ibrahim Spahić izjavio je da je skulptura “umjetnički, herojski, čudestan čin opsjednutog grada”.

“Gradu Sarajevu pripada taj simbol kao trajni znak na stanici Skenderija. Umjesto dvije trafike, tamo treba da stoji ovaj umjetnički rad koji je prije 25 godina nastao u prostorima Remize”, izjavio je Spahić.

Autorica skulpture Alma Suljević kazala je da sebe ne smatra “toliko značajnom” koliko važnom smatra memoriju.

“Ono što ne smije da se zaboravi jeste herojstvo građana Sarajeva. Naročito naglašavam da smo možda bili jedno čudo koje je cijeli svijet posmatrao”, poručila je Suljević.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Kako je kazala, svojim radom je htjela skrenuti pažnju na sarajevsku majku koja je povela svoje dijete kod doktora, a morala je ući u tramvaj. Htjela je skrenuti pažnju na sve građane koji su se morali kretati “žilom kucavicom Sarajeva”.

Želi da sjećanja na opsadu Sarajeva nikada ne izblijede i da umjetnici daju veći doprinos koji je, prema njenom mišljenju, u ovom trenutku pomalo izostao.

“Morali smo vagati između zavoja koji je koštao osam maraka i elektrode koja je koštala isto toliko. Da li nam je bilo važno da u tom momentu imamo zavoj ili elektrodu da se napravi ovakvo jedno djelo? Željeli smo vama da ostavimo u trajno sjećanje nešto kao što je Kentauromahija”, poručila je autorica skulpture.

Generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo (GRAS) Avdo Vatrić istakao je da je skulptura značila početak obnove grada Sarajeva, GRAS-a i života u cijeloj BiH.

“Mislim da je autorica na simboličan način prikazala približavanje Sarajeva evropskim civilizacijskim tokovima i građanima Sarajeva i Evrope približila GRAS kao operatera koji je pod teškim snajperskim mecima vozio građane Sarajeva rizikujući živote da se sve to obavi na dostojanstven način”, rekao je Vatrić.

Treći Internacionalni festival “Grad” počeo je 6. augusta, a trajaće do 6. septembra. Cijeli festival, prema riječima organizatora, je sintetički teatar kojim žele da ulice, trgovi, grad, galerije, ali prije svega i ljudi osjete slobodu da govore, misle i slušaju. U okviru festivala biće održana izložba “12 stoljeća državnosti Bosne” u čast 830 godina Povelje Kulina bana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad