"Razjasniti da li BiH aktivira MAP slanjem prvog ANP-a ili odustaje od MAP-a"

Vijesti 07. aug 201912:47 > 12:50
N1

Prošla su već dva dana, a potpisnici Sporazuma o formiranju Savjeta ministara BiH i dalje drže i domaću i međunarodnu javnost u neizvjesnosti oko jednog od najvažnijih pitanja spoljne politike BiH, odnosa sa NATO, navodi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

“Nastavak ovakvog stanja pokazaće neozbiljnost BiH na međunarodnoj sceni, jer čak ni evropski zvaničnici nisu sigurni šta su podržali – da li će BiH aktivirati MAP ili je MAP u ponedjeljak stavljen van snage. Zato apelujem, prije svega na članove Predsjedništva BiH i na potpisnike Sporazuma, da jasno saopšte da li će BiH aktivirati MAP u skladu sa Odlukom Predsjedništva iz 2009. godine, upućivanjem prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ili je odluka nove skupštinske većine da BiH odustaje od MAP-a”, navodi Crnadak.

Poručuje da je ovoneophodno ne samo zbog kredibilnosti BiH na međunarodnoj sceni, nego i zbog potrebe da se diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u zemljama članicama NATO-a i u sjedištu NATO-a u Briselu pripreme na odgovarajući način za djelovanje u budućem periodu.

Podsjetimo, sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH potpisali su u ponedjeljak lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad