Edin Urjan Kukavica: Zaboravljanjem prošlosti izgubićemo se u sadašnjosti

Vijesti 12. aug 201910:52 > 11:05
N1

Edin Urjan Kukavica, književnik i kolumnista, za N1 je govorio o Kurban-bajramu i Danu šehida, vjeri i vjernicima, kao i o aktuelnim događajima.

Gostujući u Novom danu, ispričao je šta za njega znači Kurban-bajram.

“Bajram je jedno duhovno iskustvo, radost, koja je neusporediva sa bilo kojom drugom radošću u životu. On istovremeno skrbi tu radost dočekivanja i žalost ispraćanja – spaja dvije sfere življenja, spaja dva svijeta, spaja dvije sfere vremena. Jedna posve složena i ozbiljna priča koju je zaista teško smjestiti u riječi”, kazao je.

Komentarisao je činjenicu da po prvi puta, tržni centri u Sarajevu nisu radili na prvi dan Kurban-bajrama.

“Mislim da je to jedan iznimno pozitivan potez. Jedan lijep i plemenit čin – pokazatelj da i poslodavci u realnom sektoru počinju imati malo više sluha za one ljude koji njima priskrbljuju tu opskrbu. U realnom sektoru ovo je po prvi put u zadnjih dvadeset i kusur godina”, kazao je.

Prema njegovim riječima, negativnost obilježavanja bilo kojeg važnog datuma je to što se svodi samo na neradni dan.

“Mislim da bi trebalo unijeti malo više kreativnosti, malo više mašte, malo bolje pogledati kalendar bh. historije pa vidjeti da gotovo svaki dan u godini ima neku svoju značajnu historijsku referencu i referirati se, bilo kroz obrazovni, bilo kroz kulturni, bilo kroz informativni segment našeg življenja. Šta se to događalo u našoj prošlosti, da bismo to mogli iskoristiti u sadašnjosti i reflektirati u budućnosti. Zaboravljanjem prošlosti, zaista ćemo se izgubiti u sadašnjosti”, istakao je Edin Urjan Kukavica u razgovoru sa Ivanom Crnogorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad