Meteorolog Majstorović za N1: Ovo je samo predah

Vijesti 14. aug 201913:17 > 13:23
N1

Meteorolog Željko Majstorović kazao je danas za N1 da je period padavina u Bosni i Hercegovini ''samo predah'' te da već od petka možemo očekivati rast temperatura i prestanak padavina.

On je naglasio da nova promjena vremena slijedi uskoro.

‘Bilo je toplo, ali nisu probijeni rekordi. Tu i tamo je možda temperatura bila ne prvih deset mjesta u višegodišnjem prosjeku. Činjenica je da je trajao taj period i već nam je dosadio, tako da kažem. Nešto malo odmora i sutra su moguće padavine. Već jenjavaju i onda od petka proljepšanje. Ponovo rast temperature i do kraja mjeseca i početka septembra. Ne očekuju se padavine. Ovo je samo predah”, ispričao je Majstorović.

Govorio je i o periodu augusta u kojem su ekstremi tokom proteklih godina bili učestali.

”Bilo je blizu rekorda, znalo je biti puno toplije u ovom mjesecu. Moram reći u kontinentalnom dijelu zemlje, rekordi su vezani za period oko 20. augusta. Rekorde i ekstreme je teško prognozirati’‘, dodao je on.

Podsjećamo, žuto upozorenje zbog pljuskova s grmljavinom izdato je za danas za područja Livna, Sarajeva, Mostara i Tuzle.

Danas će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu koji će se pomjerati od ranih jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad